photo1
27.02.2024

Ревю на насочено осветление Dynaphos SL-60II Bi и SL-300II Bi

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10 photo11 photo12 photo13 photo14 photo15 photo16 photo17 photo18 photo19 photo20 photo21

 

Споделяме ви ревю от Иван Масларов на новото насочено осветление с марка Dynaphos, за което той ще разкаже и във Photo Cafe.

 

Буквално няколко дни след като Dynaphos внесоха своята нова брандирана линия LED осветителни тела, имах възможността да се запозная от много близо с тях. Натоварих в багажника два LED прожектора и един LED панел и отпраших към студиото да ги изпробвам.

Днешната ни среща ще бъде за прожекторите, а следващата за панела.

Dynaphos SL60II Bi и Dynaphos SL300III Bi са произведени от добре познатия ни производител на осветление Godox и брандирани специално за Dynaphos. Между двете фирми има дългогодишна връзка и оглеждайки се в студиото, виждам импулсните моноблокове, с които често снимам, как също са производство на Godox, но брандирани за Dynaphos.

Навлизайки взе по-активно в ерата на LED осветлението, екипът на Dynaphos е направил избор, какъв тип осветление ще е най-търсено и съответно имаме първите 3 представителя.

Последните месеци имах възможността да изпробвам доста осветление, а и както се очертава и през настоящата година тази тенденция ще се запази. Надпреварата между производителите е голяма, дори фирми, които традиционно сме свикнали да ни предлагат други стоки в сферата на видеото и фотографията, започнаха да изваждат свои собствени LED осветления.

Мен ме радва, защото съм си техно маниак и съм леко ненаситен по отношение на все по новите технически предложения.

ОК, стига приказки. Да обърна внимание на днешните гости. Реших да са заедно, защото имат доста сходни черти и са от една серия, макар и различни… раздели да ги нарека.

Dynaphos SL60II Bi и Dynaphos SL300III Bi както издава името им са двуцветни LED осветления. Тип прожектор с байонет Bowens/Dynaphos на който могат да се закачат десетки аксесоари. Създадени са изцяло за работа в студио или на закрито. Според измерванията, които направих са еднакво подходящи, както за видео, така и за фотография. Нарочно слагам видеото на първо място.

 

Дизайн - Dynaphos SL60II Bi

Много сходен с дизайна на импулсните моноблокове от типа Dynaphos Expert, с които снимам вече 10 години в студиото си. По-малък като размер и разбира се съобразено с това, че вместо импулсна лампа има микро LED панел, който се нуждае от добра охлаждане. Корпусът е изцяло метален с изключение на задния панел, като охлаждането е направено така, че да протича по дължина на корпуса, вместо напреки корпуса, както е при други модели.

Охлаждането е активно с голям вентилатор, което го прави почти безшумно. Стойката за закрепване към статив за осветление също е метална, което показва, че осветлението е проектирано да може да носи тежки аксесоари, като големи софтбоксове или бюти рефлектори.

Нещо, с което бях свикнал, но забелязвам тенденция да изчезва… дръжката за затягане вече е по-масивна и без опция да се препозиционира след затягане. Тази екстра явно влияе на здравината на дръжката и затова е премахната. Както казах по-масивна, голяма и здрава, както и самата основа, което може да носи тежки аксесоари.

Интересно, но не виждам система за поставяне на чадър. Явно производителя е преценил, че за този модел няма да се използва такъв аксесоар.

В задната част има управление включващо два потенциометъра, няколко бутона, малък информационен дисплей и гнездо за захранване, както и ключ за пускане. Нищо сложно, дори потенциометрите не са с двойно действие, както при други модели.

Като размер SL60II Bi е по-голям сравнено с прожектори от подобен клас. Да, тук не се гони компактност. Акцентът е класическият байонет за аксесоари, каквито има доста и безшумното охлаждане, което се постига трудно в малък корпус.

 

Дизайн - Dynaphos SL300III Bi

Този LED прожектор си е голям от където и да го погледна. Здрав метален корпус. Активно охлаждане с два големи вентилатора напреки корпуса. Доста безшумен. Голяма U-образна скоба за прикрепване към статив, която обхваща прожектора от двете страни. Затягането е с болт от едната страна, като пожелание може да регулирате с шестограм съпротивлението от другата страна на скобата.

Добре познатият байонет Bowens за аксесоари и да, място за чадър, но… трябва да е с бая дълга дръжка с оглед, че гнездото е чак в задния край на прожектора.

Панел за управление в задната част почти идентичен като SL60II Bi, но с една добавка – бутон (светещ) на който има символ вентилатор. В момента в който натиснете бутона, вентилаторите спират да работят а мощността на прожектора спада до 35%. Накратко, ако търсите абсолютна тишина, може да снимате при 1/3 от мощността на прожектора.

Може би прекалено застраховане с оглед, че SL300III Bi е доста безшумен.

Споменавайки здрав корпус, освен, че бях първият, който изпробва осветлението, но и успях да му проведа реален краш тест. За мое съжаление един клиент, тръгвайки си от студиото рязко се завъртя и успя да събори с раницата си стативът със закаченото на него Dynaphos SL300III Bi… Резултатът – прожекторът, закачен за статива падна от около 160 сантиметра височина на пода. На статива му се откъсна главата, която държи пешперлика. Прожекторът се отърва само с много леко подгъване на U-образната скоба, която го държи към статива. Без никакви поражения по корпуса или вътрешните компоненти. Накратко краш теста бе успешен за прожектора (не и за статива), а аз се вкиснах като кисело мляко на слънце.

Тази случка я казвам с идеята, че осветлението наистина е изработено много здраво, а не с това да се успокоявате, че може да се отнасяте грубо с него.

Толкова по дизайна на прожекторите, следват тестовете за качество и сила на светлината.

 

Качество на светлината

Качеството на светлината е важно за точното цветопредаване, когато снимате. Според стандартите, които все още се използват, видео камерите имат една идея по-занижени критерии от тези за фотокамерите. За фотографията се използва индекса CRI (може да прочетете в книгата “Влез в студиото”), а за видео камерите – TLCI.

Доверявам се на Sekonic Spectrometer C-800 за измерване качеството на светлината, като се старая, да няма паразитно осветление, което да повлияе на резултатите.

В галерията по-долу може да видите резултатите, направени при най-използваемите цветни температури. CRI, бял баланс, и какъв е спектърът на светлина.

 

SL60III Bi

 

SL300III Bi

Гледайки галерията и двата прожектора имат сходни резултати. По-голямо разминаване на цветната температура като зададена стойност има при 5600 и 6500К, тоест при работата на „по-студените“ диоди.

Най-пълен спектър и високо качество индекса CRI е при 3200К. Все още LED осветленията от средния клас имат лек проблем с лилавия цвят (милка), но той не е толкова често срещан. Червеното, което е важно при снимането на хора е с доста пълен спектър, но пак подчертавам на 3200К е най-пълен. Снимайки в студио, където вие контролирате светлината, да снимате на точно определена цветна температура е лесно постижимо.

За снимане на видео индекса TLCI 98, което е много близо до пълния спектър и пак препоръката ми е при възможност да избирате 3200К

 

Сила на светене

Често се ориентирам по цифрата в името на осветителното тяло за това каква мощност е. SL60II Bi всъщност има максимална изходна мощност от 75W, а SL300III Bi – 330W. Както се вижда разликата в мощността на двата прожектора е малко повече от 4 пъти, или около 2 диафрагми.

Може да регулирате силата на светене от 1 до 100%. Регулирането става с помощта на един от потенциометрите. Досадното е, че трябва да се върти доста с оглед, че стъпката е през единица и липсва опцията с натискане на потенциометъра да минава през големи стъпки (например през 25%).

Измерих силата на светлината по 4 начина: без рефлектор, с рефлектора в комплекта, който усилва светлината, стандартен равно светещ рефлектор и 55 сантиметров параболичен октагон. Избрах стойности на цветна температура: 2800; 3200; 4300; 5600 и 6500К. Тези стойности излизат в приложението за управление, затова и се спрях на тях, но приложението по-надолу.

В таблицата може да видите измерените резултати със Sekonic Speedmaster L-858D на един метър от LED микро панела и съответно на един метър от повърхността на параболичният софтбокс, за да е честно.

Заложените данни на светломера са 1/60 сек. и 100 ISO, така, че всеки може да си пресметне сам за себе си при различна скорост или ISO как би се променила диафрагмата. Давам резултатите с десетичната степен на диафрагмата (например: диафрагма 4.0.6 е 4 и 6 десети, тоест почти половин диафрагма до 5.6). Тези резултати са измерени от мен в моето студио.

 

Dynaphos SL300III Bi

  Цветна температура  

  Без рефлектор  

   Усилващ рефлектор

Стандартен рефлектор

Софтбокс

2800К

4.0.6

16.1

8.0.2

2.8.4

3200К

5.6.0

16.5

8.0.6

2.8.9

4300К

5.6.4

16.3

11.0

4.0.2

5600К

5.6.5

16.9

11.0

4.0.3

6500К

5.6.3

16.7

8.0.6

4.0.1

 

Dynaphos SL60II Bi

Цветна температура

Без рефлектор

 Усилващ рефлектор

Стандартен рефлектор

Софтбокс

2800К

2.8.0

8.0.3

2.8.6

1.4.9

3200К

2.8.2

8.0.5

2.8.8

2.0.2

4300К

2.8.5

8.0.8

4.0.1

2.0.4

5600К

2.8.6

8.0.9

4.0.1

2.0.5

6500К

2.8.6

8.0.8

4.0.1

2.0.5

 

Този път не съм показал измерването в луксове. Установих, че снимащите предпочитат да получат по-ясно използваеми стойности, отколкото просто измерване силата на светлинния поток.

Dynaphos SL60II Bi и Dynaphos SL300III Bi идват в комплект с рефлектор, който усилва светлинният поток. Не съм му фен, защото дава „горещо“ петно в средата, но някои модни фотографи, започната да го използват като ефект. Като по-стара консерва използвам равномерно светещ рефлектор, затова и в таблицата пускам резултати и от него. 55 сантиметровият дълбок октагон, също е доста популярен в момента, но Dynaphos SL300III Bi може да напълни добре и по-голям софтбокс.

 

Хардуерно и софтуерно управление

Хардуерното управление е ясно – през бутоните и потенциометрите. Софтуерното е през приложение Godox Light за смартфон или таблет. Всъщност може да се управлява и с дистанционно управление Godox RC-A6 (купува се отделно) и честно казано за конвенционална употреба лично на мен ми е по-лесно.

През смартфона мога цялостно да управлявам осветлението. Лесно, интуитивно и дори не едно, а няколко и то различни модели. Бързо се пускат ефекти, бързо се сменят цветни температури или интензитет. Вижте в галерията нагледно повече за управлението чрез приложението.

В случай че имате един тип осветление и го използвате по-скоро за осветяване без някаква особена динамика за промени, или използване на спец ефекти, то дистанционното ми се струва по-добра опция. Ако го бяха направили и да седи на гнездото за светкавица на камерата, с която снимам ехе…, но може би по-нататък, ето подсказка към развойния отдел.

 

Dynaphos SL60II Bi и Dynaphos SL300III Bi

Класически студийни LED прожектори здрави и надеждни (установено по трудния начин) с добър цветови спектър. Възможността да се променя цветната температура свободно е екстра, която препоръчвам да имате, за да не сте ограничени, ако искате да комбинирате с импулсно или някакво битово осветление.

Идват без чанта или куфар за пренасяне, което е още един показател, че са тип осветление, позиционирано да седи някъде на закрито.