photo1
07.09.2023

Dynaphos Light Class 003: Ръчни светкавици

photo2 photo3 photo4

 

Ръчните светкавици са оснoвен фотографски инструмент. Те са мобилни, компактни и буквално могат да се носят в джоб преди директно да се присъединят към камерата ви, за да доставят точно тази светлина, която ви е необходима за снимане. Как да се ориентирате в разнообразието от ръчни светкавици Godox? За да е ваш гид през информационното поле и да ви помогне в избора, от третия епизод на обучителните ни видеа Dynaphos Light Class пред камерата застава основателят на Dynaphos Христо Кабадаев.

Godox ТТ685 генерация II

Това е стандартен размер ръчна светкавица, но и с нея могат да се правят сложни светлинни схеми. Тя се захранва с 4 АА батерии. Сред подобренията, които има, е TTL режимът (TTL казва на светкавицата как да светне). Действа и в режимите ръчен и мулти. Тази светкавица може да работи като мастер, когато управлява други светкавици, и като слейв, когато е управлявана от системата на Godox X. Тази светкавица е налична за различни марки фотоапарати: Светкавица Godox TT685IIC за Canon,Светкавица Godox TT685IIN за NikonСветкавица Godox TT685IIS за SonyСветкавица Godox TT685IIO за Olympus-Panasonic, Светкавица Godox TT685IIF за Fujifilm TTL.

Ултракомпактни ръчни светкавици

Те са удобни за работа с новите безогледални камери. Тези светкавици имат почти същите възможности, но са в умален размер и са с по-малка мощност. 

Godox V860 oт III-та генерация

Тази светкавица е много подобна на първата, разликата е в мощността. V860 е с вградена мощна литиево-йонна батерия, която дава автономност от над 550 импулса на цяла мощност. Какво ви дава тази мощност и дълготрайност? Още по-бързо зареждане и сигурност, че няма да спре по средата на вашата работа. Това осигурява предимство на светкавицата при заснемане на събития при снимане на движещи се и интензивни сцени. Тези светкавици също са налични за различни марки: Светкавица Godox V860 IIIC за CanonСветкавица Godox V860 IIIN за NikonСветкавица Godox V860 IIIS за SonyСветкавица Godox V860 IIIO Olympus/Panasonic TTLСветкавица Godox V860 IIIF Fujifilm TTLСветкавица Godox V860 IIIP Pentax TTL

Новата концепция в ръчните светкавици на Godox V1S

Новата концепция в ръчните светкавици на Godox са светкавиците с кръгла глава (кръглата глава на V1 дава възможност за използване на нов тип аксесоари с магнитно закрепване отпред). Те са мощни и с пилотно осветление, което се регулира на степени от 1 до 10. Тази светкавица е малко по-тежка,  има различен рефлектор и разпръсква по-равномерно светлината. Така се доближава до светлината на големите студийни лампи. Освен  това кръглата глава е с един нов вид аксесоар за магнитно закрепване.

Ръчни светкавици за макро заснемане Godox

Представяме ви две такива светкавици: МF-12 kit и MFR76. Характерното и за двете е, че се монтират върху обектива. Към тях може да добавите различни адаптери-пръстени за различните диаметри обективи. В един ринг при МF-12 kit могат да се сложат до 6 светкавици, които могат да се управляват поотделно или заедно. MFR76 пък е кръгла рингова светкавица с два светлинни елемента, които могат да бъдат управлявани поотделно. 

Още подробности за тези светкавици, както и какви са функциите им и с какви аксесоари и модификатори може да ги ползвате, за да получите разнообразни и креативни резултати - показваме и разказваме във видеото. В него за модел сме избрали червена котка :), а снимките, които ѝ направихме с различните светкавици, модификатори и аксесоари, ще ви покажат нагледно разликите в резултата. Може да ги видите тук - в Dynaphos Light Class 003, както и да се абонирате и за youtube канала ни за още полезни и интересни видеа от света на фото и видеотехниката. Ще намерите и първите два епизода на Dynaphos Light Class: за базовите модификатори на светлина и за стативите за студийно и външно осветление

В следващито видео ще ви покажем как да работите със синхронизацията и едновременната работа и управление на няколко светкавици.