photo1
22.06.2023

Dynaphos Light Class 001: Базови Модификатори на светлина

В първото обучително видео на серията Dynaphos Light Class Милен Иванов представя базовите модификатори на светлина Рефлектор, Отражателни чадъри и няколко Софт бокса. Моделът пред камерата е Красимир Стругов, мениджър в Dynaphos, чиято задача е да позира по един и същи начин, докато демонстрираме как в студиото кадърът с един модел може да изглежда различно само заради различния модификатор, който ще избере фотографът.

Когато нямаме модификатор, осветлението е доста остро и неконтролирано и се разпръсква  във всички посоки. С Рефлектор 18 см, който много често присъства в окомплектовката на постоянно и импулсно осветление, светлината е остра. Попадението ѝ върху фона е доста по-ограничено, но не напълно, както ако бихме ползвали клапи или пчелна пита. Видеото ясно ще ви покаже разликите, ако сложим клапи или пчелна пита.

 

 

С Неопичен спот очакваме да постигнем драматичност в кадъра, тъй като този модификатор  ограничава максимално разпространението на светлината извън обекта. Ако спотът е без пита – осветлението е насочено и контрастно. С малка пита в предната част обаче ще получим още по-насочено и регулирано осветление за още по-драматичен ефект.

Следващите най-често използвани и достъпни модификатори са Чадърите -  белият отражателен чадър с черна повърхност отвън, за да не пропуска светлина; белият дифузен и сребристият отражателен чадър. С Бял отражателен чадър разпространението на светлината встрани е меко, сянката е по-дифузна и с по-плавен преход.

 

 

С Бял дифузен чадър наблюдаваме по-дифузна сцена, почти всичко е осветено, имаме светла и тъмна част, но контрастът е по-незабележим или по-мек от това, което се постига с рефлекторите. A при Сребристия отражателен чадър наблюдаваме по-интензивен “удар” на светлината. Тук  контрастът изглежда по-голям и дори може да се появят бликове в зависимост от материята, но това ни дава по-различен кадър от тези с предишните два чадъра.

Във видеото ще видите и разликата в образа с монтиран бюти диш, чиято капачка предотвратява директното осветление и дава нещо средно между остра и мека светлина. Не забравяйте, че може да си купите комплект чадъри, за да имате подръка точно този, който ви е необходим при различните фотосесии.

Показваме и светлината при ползване на различни софтбоксове.

 

 

Правоъгълният софт бокс с размер 60 на 90 се използва често. С него светлината е мека, а ръбът на сянката не е толкова остър. Като цяло - няма бликове. Стрип боксът 35 на 140 най-често се използва за снимане на хора в цял ръст и за рисуване на обем. Характерът на светлината при него е сходен като при правоъгълния софт бокс. 

Осмоъгълният софт бокс 80 см прави по-плавна сянка и меко осветление. Ако търсим по-кръгло отражение в зеницата на окото, например, избираме точно този софт бокс или параболичен. Параболичният софтбокс 90 см се използва и за близки, и за по-далечни планове, светлината от него е малко по-насочена. С него получаваме много меко осветление и попадението встрани при фона е сякаш малко по-ограничено.

Добре е да знаете, че към почти всеки софт бокс може да се добави допълнителен грид. Той ни помага допълнително да ограничим светлината. Така получаваме по-големи творчески възможности. Можем да направим и допълнителна дифузия. 

За да видите нагледно това, което описваме с думи, гледайте видеото ни тук, може да се абонирате и за youtube канала ни за още полезни и интересни видеа от света на фото и видеотехниката. Пишете ни във фейсбук страницата кои продукти бихте желали да видите в действие отблизо. И очаквайте следващия Dynaphos Light Class.