photo1
24.02.2023

Васил Къркеланов: Винаги търся красотата пред обектива

 

„Майсторството да снимаш е да станеш приятел, понякога за секунди се налага, с този, който е пред обектива. Той трябва да има доверие към теб – да възприема, че срещу него стои един човек, който иска да направи нещо много красиво с него“. Това твърди Васил Къркеланов, чието име е легенда във фотографията в последните поне две десетилетия. Той търси приказност и естетиката на красивото във всичко, което снима. Напоследък все повече и с видеотехника.    
 
Първият му фотоапарат, още като дете, е Смяна 8М. След това - Zenit EM. Предимството да не стои с часове по лаборатории за обработване на филми и снимки пък открива с цифровия Fujifilm FinePix S2 Pro. Тръгнал от всичко това, днес студиото му има собствена Подвижна телевизионна станция (ПТС), с която снима многокамерни видео спектакли. Представяме ви неспиращия да търси красотата Васил Къркеланов – фотограф, видеооператор, режисьор. Или казано по друг начин - аудиовизуален артист. 

 

 

От инженерните науки към кино изкуството

Васил Къркеланов завършва Математическа гимназия и цели два курса в МЕИ, когато разбира, че инженерните науки не са точно неговата страст, и решава да кандидатства в НАТФИЗ. Подготвя се самостоятелно и го приемат. Когато почти завършва „Кино и кинооператорско майсторство“ в академията, с негов колега го канят да стане член на екипа на Нова ТВ. 

„Завършвайки кино, скочихме директно в мелницата. Поработих година-две и реших, че не е моето. Там снимаш едно предаване и да кажем, че ти носи някакво удовлетворение, защото си отговорен оператор, сиреч правиш светлинните решения, разкадровка...и след един час те пращат да снимаш в Министерски съвет говорещи глави. Не бях най-подходящият оператор за тази работа“. 

От киноизкуството към фотографията

Точно в телевизията обаче започва да снима фотографски водещите.

“За мен беше кеф – много ми хареса, защото аз си режисирах модела, осветлението, всичко си зависеше от мен“, разказва. И още тогава научава: „Комуникацията е изключително важна в портретната фотография и изобщо във фотографията. Ти не можеш да извадиш максимума от едно лице без да общуваш с него“.

Въоръжен с това познание и желанието да трупа фотографска култура и опит, Васил Къркеланов започва да снима мода, работейки с модни агенции и списания. Освен „Ева“, на което става фотограф, го канят и в „Плейбой“, в чийто първи брой излиза легендарната му фотосесия с Лили Иванова. Васил Къркеланов има безброй истории за работата си в списанието, която - обратно на очакванията на много хора - нарича „истинска хамалогия“. 

„Като се замисля, цялата снимачна дейност е свързана и с очи, и с глава, и с ръце. Но и с много хамалогия. Нашата работа е голяма хамалогия“.

 

Но пък от "Плейбой" пази „най-прекрасни чувства“.

Защото е опит, който няма как да направиш без толкова много корици и сесии, включително публикувани по цял свят, даже в китайското издание“.

В лентовата ера любимите му фотоапарати са средно форматните лентови камери BRONICA SQ-Ai и BRONICA SQ A, с тях снима в любимия си формат - квадрата. За street фотографията използва Fujifilm X100V. Каквото и да снима обаче, не се влияе от модата във фототехниката, а от резултата, който ще постигне. А той винаги е да извади максимума от едно лице – и като форми, и като излъчване. 

 

Обратно към видеото и мащабните многокамерни продукции

В последните 5 години Студио Къркеланов снима основно културни и музикални събития, много от които се излъчват и в телевизионен ефир. Прави го със собствен ПТС, базиран на броудкаст решенията, предложени в Dynaphos. Става дума за  Blackmagic снимачна техника (видео миксер, студийни камери, рекордери…)., с която по думите му многокамерните продукции се реализират с много качествена картина и звук.

„Винаги съм срещал разбиране и професионално отношение в Dynaphos и екипа там“, мотивира се вече все по-дълго задържащият се зад режисьорския пулт фотограф и видеооператор. 

 

В тази си роля - като режисьор - и с ПТС-а на студиото си снима заключителният концерт на Лили Иванова в НДК в края на миналата година, проекти на Орлин Павлов, Хилда Казасян и много други артисти...

 

 

За тази година Васил Къркеланов продължава да залага на видеопродукцията и разпространението на голяма част от нея чрез създадената още през 2015-та година платформа „ArtLive“ с видео главно за джаз и класическа музика, но и за експериментален театър, и други синкретични изкуства.

„Сега вече настъпва звездния миг, когато с Натали Нейкова правим на друго ниво платформата. Буквално всеки миг ще я стартираме с нов дизайн, с нова концепция“, обяснява Васил Къркеланов. 

А като му благодарим за доверието, ние му пожелаваме успех, защото отдавна е казано, че красотата ще спаси света!

Всички снимки в статията са предоставени за публикуване в блога на Dynaphos oт Васил Къркеланов. Работата му може да следите във Facebook профила на Студио Къркеланов, а видеопродукциите може да гледате през платформата ArtLive