photo1
03.05.2023

Нов варио супертелеобектив на Canon предлага несравнима гъвкавост

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7

 

Демонстрирайки ангажираността си към системата EOS R с новия обектив RF 100-300 mm F2.8L IS USM, Canon предлага на професионалистите зашеметяващо качество на изображението без усилия

 

Canon Европа обяви пускането на пазара на обектива RF 100-300mm F2.8L IS USM, с което поставя началото ново поколение варио супертелеобективи. Пресъздавайки EF 300mm f/2.8 като вариообектив и същевременно задоволявайки очакванията за качество на изображението като на обектив с твърдо фокусно разстояние, Canon демонстрира своя ангажимент за разширяване на системата EOS R и гамата обективи RF за фотографи и видеографи. RF 100-300mm F2.8L IS USM предлага нови нива на гъвкавост и производителност в компактен и лек обектив. Благодарение на големия обхват на вариото с минимално разстояние за фокусиране 1,8 m и максимален коефициент на увеличение 0,16x, константния максимален отвор на диафрагмата, здравата конструкция и зашеметяващо качество на изображението обективът се харесва предимно на професионалисти и ентусиасти, специализирани в спортната фотография – от спортове на закрито до моторни спортове.

Несравнима гъвкавост

RF 100-300mm F2.8L IS USM е суперкомпактен вариообектив, най-лекият в своя клас[i] (2,59 kg) – само със 190 g по-тежък от обектива с твърдо фокусно разстояние EF 300mm f/2.8L IS II USM – предлагащ цялата гъвкавост на вариообектива в комбинация с качеството на изображението на обектива с твърдо фокусно разстояние. Компактните размери и върховите характеристики на обектива станаха възможни благодарение на RF гнездото за обектив на системата EOS R. Това новаторско гнездо за обектив позволява на обектива да поддържа константен максимален отвор на диафрагмата f/2.8 в целия диапазон на вариото, като същевременно предлага светкавично бърз и прецизен автофокус и проследяване.

Напълно съвместим с гамата RF удължители на Canon, обективът се трансформира в 140-420mm F4 чрез удължителя RF 1.4x и в 200-600 mm F5.6 чрез удължителя RF 2x. Това прави RF 100-300mm F2.8L IS USM перфектен за фотографи на спорт, новини и дива природа, които не искат да сменят обективи по време на снимане. Също така това е първият професионален RF супертелеобектив, който разполага с контролен пръстен плюс нов бутон L.FN с възможност за персонализиране, добавяйки подобрено персонализиране и по-голям ръчен контрол, който тези фотографи харесват.

Впечатляващите оптични характеристики осигуряват зашеметяващото качество на изображението

Широкият константен максимален отвор на диафрагмата f/2.8 е идеален за снимане в условия на слаба светлина и за контрол на дълбочината на рязкост за по-драматични снимки, а кръглата диафрагма с 9 ламели създава красиви боке ефекти. Това се допълва от новия механизъм за стабилизиране на образа, базиран на IS системите, използвани в супертелеобективите от серия L на Canon. Когато се използва самостоятелно, той предлага стабилизиране до 5,5 стъпки, което се увеличава до 6 стъпки, когато се комбинира с вграден във фотоапарата стабилизатор на образа, благодарение на високоскоростната комуникация на RF гнездото. Стабилизаторът на образа – в допълнение към способността за снимане при слаба светлина с ниски скорости на затвора – е идеален за заснемане на снимки и видео без статив на движещи се обекти. Системата може дори да разпознае, когато се използва статив, като автоматично изключва стабилизатора на образа.

RF 100-300mm F2.8L IS USM е първият супертелеобектив на Canon с Dual Nano USM мотор, който осигурява високоскоростно фокусиране и най-високо качество на изображението в целия диапазон на вариото, тъй като две групи от оптични елементи за фокусиране се управляват независимо. Един флуоритен елемент и четири UD елемента коригират хроматичната аберация за невероятно резки изображения с малко разлагане на цветовете, а асферичен елемент от формовано стъкло осигурява висока резолюция в цялата площ на изображението.

 

Създаден за професионалисти

RF 100-300mm F2.8L IS USM гарантира отлична издръжливост и надеждност за ежедневна професионална употреба. Конструкцията му включва уплътнения срещу прах и атмосферни влияния за устойчивост на неблагоприятни метеорологични условия и тежки среди, както и флуорни покрития, позволяващи лесно почистване на външния оптичен елемент. Корпусът на RF 100-300mm F2.8L IS USM притежава същото термоизолационно покритие, използвано в обективите EF 400mm f/2.8L IS III USM и EF 600mm f/4L IS III USM – вече стандарт за всички RF супертелеобективи – намаляващо температурата на обектива при снимане в горещи условия. Също така сенникът ET-124, мекият калъф LS100-300 и капачката E-122 осигуряват допълнителни удобства и защита.

 

Увеличаване на резолюцията на изображения с новия инструмент за обработка на изображения на базата на невронни мрежи

Canon представя и новия инструмент за обработка на изображения, базиран на невронни мрежи, за потребителите на Canon. Използващ технология за изкуствен интелект с машинно самообучение и опита и познанията на Canon в областта на изображенията, този инструмент лесно увеличава резолюцията на изображенията с 200%. Познавайки процесите на дигитално снимане и характеристиките на обективите на Canon, новият инструмент за обработка на изображения, базиран на невронни мрежи, може да извлече по-високо ниво на детайлност в сравнение с конвенционалните методи за увеличаване на резолюцията. Инструментът е наличен като част от абонаментния план за обработка на изображения чрез невронни мрежи на Canon или като самостоятелно приложение. Потребителите със съществуващ абонаментен план ще имат достъп до това приложение без допълнително заплащане[ii] . Първоначално приложението ще бъде достъпно само за потребители на Windows 10 и 11.

 

RF 100-300mm F2.8L IS USM – основни характеристики:

  • Диапазон на фокусно разстояние 100-300 mm
  • Константен отвор на диафрагмата f/2.8
  • Най-лекият в своя клас – 2,59 кгi
  • Оптичен стабилизатор на образа за до 5,5 стъпки, 6 стъпки в комбинация с фотоапарат с вграден стабилизатор на образа (IBIS)
  • Безшумен и бърз автофокус с използване на Dual Nano USM мотор

 

За повече информация относно RF 100-300mm F2.8L IS USM посетете:

https://www.canon.bg/lenses/rf-100-300-2-8-l-is-usm/specifications/

 

[i] Базирано на проучване на Canon. Актуално към 20април 2023.

[ii] Приложението може да се закупи и отделно.