photo1
14.09.2021

Новият флагман EOS R3 и нови RF обективи на Canon

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8

Чакането свърши – новият спортен флагман на Canon е тук и се отличава със скорост и производителност

 

София, България, 14 септември 2021 г. – Canon Европа представя днес дългоочаквания EOS R3 – новата суперзвезда в спортната и репортажната фотография. Съчетавайки традицията с най-съвременните технологии, EOS R3 комбинира цялата интуитивност и бързина на прочутата серия EOS-1 на Canon с иновациите и гъвкавостта на революционната система EOS R.

Проектиран въз основа на отзивите и препоръките, получени от най-взискателните фоторепортери и спортни фотографи, EOS R3 включва над 100 подобрения на безогледалните и DSLR моделите на Canon. Резултатът е фотоапарат, който значително улеснява работата и създава един нов тип връзка между фотоапарата и фотографа, осигурявайки ненадмината скорост и бързина на реакция. Със своя чисто нов и иновативен 24,1-мегапикселов сензор, EOS R3 осигурява оптимален баланс между производителност, резолюция и скорост, за да предостави на фоторепортерите и спортните фотографи инструмент, чрез който да надминат и изпреварят конкуренцията.

 

Бъдещето е бързина

Благодарение на революционния нов 24,1-мегапикселов подреден CMOS сензор със задно осветяване, EOS R3 осигурява светкавично заснемане на изображения и подобрена бързина на реакция. Мощният сензор почти изцяло елиминира изкривяванията при снимане с електронен затвор, а с високата си максимална скорост на затвора (от 30 секунди до 1/64000 сек.1) помага на спортните фотографи да уловят дори и най-бързо движещите се обекти. При използване на електронния затвор фотографите могат да снимат с до 30 кад/сек с AE/AF проследяване дори във формат RAW (поддържа се и снимане с 15 кад/сек и 3 кад/сек). За първи път електронният затвор може също така да се използва както със светкавици Canon, така и със светкавици на други производители. Премахвайки традиционните слабости на електронните затвори, Canon въведе функцията за разпознаване на пулсираща светлина и режим за неутрализиране на високочестотна пулсираща светлина, за да разпознава и предотвратява смущения в заснетите изображения или проблеми с цветовете или експонацията.

Високата производителност на EOS R3 не се отнася само до високата честота на серия от снимки, но и до високата скорост на фокусиране. Способен да фокусира в рамките на 0,03 секунди, EOS R3 е най-бързият фотоапарат от серията EOS R досега2 – идеален за заснемане на неочаквани сцени в спортната или репортажната фотография. Оборудван с технология Dual Pixel CMOS AF II, EOS R3 използва усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект, които позволяват AF проследяване, включително на човешко и животинско око, на тяло и лице, както и разпознаване на човешката глава при заснемане на снимки и видео. Тъй като моделът е проектиран и за нуждите на фотографите, отразяващи моторни спортове, от Canon са предвидили и функция за проследяване на превозни средства с цел прецизното проследяване на мотоциклети, открити автомобили от Формула 1, както и автомобили от GT и рали сериите – с възможност за задаване на приоритет на автомобила или на каската на пилота. Разпознаването на очи, лице, глава и тяло вече е налично във всички режими за автоматично фокусиране, а потребителите вече могат да избират гъвкаво размера и формата на зоната режим „Зонов AF“. EOS R3 задава нови стандарти със своята способност да фокусира в светлинни условия до -7,5 EV3, което го прави един от най-добрите фотоапарати за снимане при слаба светлина. 

За максимален контрол върху всички тези функции за автоматично фокусиране EOS R3 предлага три различни начина за избор на AF точки: бързият интелигентен контролер, прецизният многофункционален контролер и инстинктивното управление на AF точки с очи. Функцията за управление на AF с очи осигурява по-органична връзка между фотоапарата и фотографа. Този интуитивен и новаторски метод за избор на AF точка премества точката за фокусиране там, накъдето е насочен погледът на фотографа. В ситуации, в които нещата може бързо да се случат, това позволява на фотографите инстинктивно да фокусират върху действието само с поглед.

Подобрявайки способностите за снимане без статив и стабилно записване на видео в движение, вграденият стабилизатор на образа по 5 оси може да се комбинира с оптичния стабилизатор на някои RF обективи, като осигурява ненадминато стабилизиране на образа за до 8 стъпки по-ниска скорост на затвора.

 

Бъдете по-бързи от своите колеги

За професионалните фотографи, снимащи на терен, е важна не само скоростта на снимане, но и скоростта на изпращане на материала в редакциите. С разнообразни професионални възможности за комуникация, включително вградена функция Bluetooth версия 5.0 и поддръжка на 5 GHz4 Wi-Fi, EOS R3 оптимизира работата и опростява свързването със смартфон или Wi-Fi мрежа. Идеален за спортни арени, вграденият порт за Gigabit Ethernet осигурява високоскоростна кабелна връзка. А когато скоростта е от решаващо значение, фотографите могат да изпращат изображения към клиенти чрез FTP. Настоящите потребители на EOS R55 и EOS-1D X Mark III могат да споделят мрежовите настройки между трите фотоапарата.

Потребителите могат дистанционно да управляват фотоапарата от мобилно устройство чрез приложението Camera Connect на Canon или с използване на функцията Browser Remote през Ethernet връзка. Популярна функция на EOS-1D X Mark III, Browser Remote позволява на потребителите и на централните офиси да променят дистанционно метаданните, да преглеждат и изтеглят изображения. Потребителите ще имат още възможността да използват Canon Mobile File Transfer (MFT)6 – приложение за смарт устройства, насочено към професионалните фотографи, което прехвърля изображения към FTP/FTPS/SFTP сървър, чрез 4G/5G мрежа, когато Wi-Fi комуникация не е достъпна. В бъдеще към функциите на приложението, ще бъде добавена и възможност за комуникиране, чрез текстови и гласови съобщения. Новият аксесоар за смартфон за EOS R3 – приставката за смартфон AD-P1 – позволява на потребителите да закрепват своето iOS или Android устройство към адаптера за многофункционалното чехълче и лесно да прехвърлят изображения чрез новото приложение MFT7. Приложението Canon Camera Connect вече позволява актуализиране на фърмуера на EOS R3 чрез смартфона ви – за първи път за фотоапарати EOS.

 

Невероятни възможности за запис на видео

Подобно на EOS R5, EOS R3 издига хибридната функционалност на фотоапаратите Canon на следващо ниво, позволявайки на фотографите да заснемат както висококачествени снимки, така и впечатляващо видео с висока резолюция. Той предлага мощни възможности за запис на видео, като записва с резолюция 6K 60p RAW, която осигурява 50% по-висока детайлност в сравнение с 4K. 6K CRM RAW файловете позволяват експонацията и балансът на бялото да бъдат настройвани след заснемането, за да се постигне впечатляващо качество на изображението. 4K видеото до 60p се предискретизира от 6К резолюция, което гарантира възможно най-високото качество на 4K видеото. Отличен за заснемане на високоскоростни и динамични спортни сцени, EOS R3 записва 4K 120p видео за впечатляващо възпроизвеждане на забавен каданс. Вече е възможно да се записват до шест часа видео в нормални настроики или 1,5 часа видео с висока кадрова честота 119,88/100p8 .

EOS R3 е проектиран с основната цел да помага на фотографите да изпреварят конкурентите си – същото важи и за записа на видео. За да се намали размерът на файла и да се ускори работата с видео, CRM light или MP4 видео може да бъде записвано във формат All-I, IPB или по-компактния IPB light, което позволява на потребителите да избират от богат диапазон от битове според техните нужди и изисквания за размер на файла. Двете гнезда за карти, това за SD карта UHS-II и това за ултра-високоскоростната CFexpress карта, правят възможно заснемането на 6K RAW видео и поддържат паралелно записване в двете карти в MP49, осигурявайки сигурността на важни записи. Известният формат Canon LOG 3 на Canon позволява 10-битов вътрешен запис за постигане на по-широк динамичен диапазон или 10-битов HDR PQ запис, който свежда до минимум необходимостта от редактиране или цветови корекции на записа при постобработката. EOS R3 е особено подходящ за пътуващи репортери – той е оборудван с новото многофункционално чехълче на Canon и е съвместим с новия насочен стереомикрофон DM-E1D – захранван от фотоапарата стереомикрофон, използващ цифрова обработка – и XLR адаптера TEAC Tascam CA-XLR2d-C, който позволява двуканален запис с професионални XLR микрофони.

 

Инстинктивно снимане

Най-новият безогледален модел на Canon се отличава с високата скорост и стила на работа, познати от EOS-1, и е оборудван с нов, разработен от Canon електронен визьор без засенчване на образа при освобождаване на затвора, предлагащ висококачествено изображение с 5,76 милиона точки, минимално закъснение на образа и честота на опресняване до 120 fps при пълна резолюция за постигане на образ, който съперничи на този на оптичния визьор. Наред с нововъведената функция View Assist, симулираща оптичен визьор, този визьор осигурява по-богати тонове и по-широк динамичен диапазон. Закъснението на затвора може да бъде съкратено до удивителните 20 ms – по-малко от половината от това на конвенционален фотоапарат, за почти мигновено заснемане при натискане на спусъка. Новият подвижен сензорен дисплей с висока резолюция с 4,1 милиона точки осигурява повече детайлност от всякога и предлага по-голяма гъвкавост при снимане от различни ъгли благодарение на способността му да се накланя и завърта в различни позиции. Комбинирайки съществуващата ергономичност на EOS с нови контроли и богати възможности за персонализиране, включително звуков сигнал на затвора с контрол на силата на звука, EOS R3 осигурява познатото, но усъвършенствано изпозлване. За да спестят време при смяната на фотоапарата, фотографите могат лесно да копират и съхраняват персонализирани настройки в карти памет. Оборудван със същата батерия LP-E19 като на EOS-1D X Mark II и EOS-1D X Mark III, EOS R3 осигурява по-продължително снимане и по-голяма съвместимост със съществуващите DSLR фотоапарати.

EOS R3 притежава нов, лек, устойчив на прах и вода магнезиев корпус за използване в тежки условия. Устойчивостта на атмосферни влияния се запазва и при използване на съществуващите светкавици Speedlite, когато са монтирани чрез новия адаптер за многофункционално чехълче AD-E1. EOS R3 също така захранва новия компактен предавател за светкавици Speedlite ST-E10 през многофункционалното чехълче, което позволява на фотографите да управляват дистанционно няколко светкавици Speedlite чрез радиокомуникация.

EOS R3 е високопроизводителен фотоапарат с бърза реакция, който предоставя на спортните фотографи и фоторепортерите конкурентното предимство, от което се нуждаят, за да постигнат печелившата снимка.

 

EOS R3 – основни характеристики:

 • Нов 24,1-мегапикселов подреден CMOS сензор със задно осветяване на Canon

 • 30 кад/сек с AF/AE проследяване

 • Скоростта на затвора предлага диапазон от 30 секунди до 1/64000 при използване на електронния затвор

 • Избор на AF точка чрез управление с очи

 • AF проследяване на хора, животни. (включително птици) и моторни спортове (състезателни мотоциклети и състезателни автомобили)

 • 6K 60p RAW видео,  записвано вътрешно в CFexpress карта

 • Фокусиране при светлинни условия до –7,5 EV

Линк към продукта


1 Когато използвате електронния затвор. Механичният затвор осигурява диапазон на скоростта на затвора от 1/8000 до 30 секунди.

2  Актуално към 13 септември 2021 г. – За най-висока скорост на автоматично фокусиране * Изчислено на базата на резултатите от тестовете за скорост на автоматичното фокусиране в съответствие с указанията на CIPA. (Резултатите може да се различават в зависимост от условията на снимане и използвания обектив). Използва се вътрешен метод за измерване. Тестови условия: • Яркост по време на измерването на разстоянието: EV12 (нормална температура, ISO 100) • Режим на снимане: M • Използван обектив: RF24-105mm F4-7.1 IS STM,  При заснемане на снимки с ръчно задействане на спусъка • AF режим: AF с единична точка (в центъра) • AF функция: AF при единичен кадър

3  При използване на обектив f/1.2 в следните условия: централна точка за фокусиране, стайна температура, AF при единичен кадър, ISO 100. Това не се отнася за RF обективи с DS (Defocus Smoothing) покритие.

4.  Поддръжка на 5 GHz Wi-Fi мрежа е налична само в определени региони.

5  Когато се използва с безжична мрежова карта WFT-R10.

6 Публичната достъпност на приложението ще бъде оповестена по-късно. Първата версия на приложението version 1.3.0 – ще бъде безплатна демо версия. Последващите версии, ще бъдат платени.

7 Адаптерът за многофункционално чехълче за приставката за смартфон AD-P1 за Android и iOS ще се предлага през 2022 г.

8 В зависимост от заряда на батерията, картите памет и температурата.

9 Поддържат се функции са отделен запис на снимки, отделен запис на снимки/видео и паралелен запис на видео в две карти.

 

 

Снимайте по-надалеч и с по-широк ъгъл с новите RF обективи на Canon

Представени на пазара заедно с новия EOS R3 на Canon, тези обективи могат да се справят с всичко – от влогове до астрофотография

 

София, България 14 септември 2021 г. – Canon Европа днес представя два нови RF обектива, предназначени за следващото поколение фотоентусиасти и създатели на съдържание, които търсят оборудване с голям потенциал на ниска цена. Тези два леки и компактни обектива са RF 16mm F2.8 STM – първият ултраширокоъгълен обектив на Canon с фиксирано фокусно разстояние в гамата EOS R, и RF 100-400mm F5.6-8 IS USM – варио телеобектив, който приближава фотографа до обекта още повече. Универсалният RF 16mm F2.8 STM отговаря на нарастващото търсене на фотографско оборудване за влогове, като същевременно остава обектив, идеален за пейзажна, архитектурна и астрофотография. Помагайки на фотографите да се приближат до отдалечени обекти, RF 100-400mm F5.6-8 IS USM е идеален за спортна фотография и снимки на диви животни.

С добавянето на тези два нови обектива системата Canon EOS R прави нова крачка напред към целта си да предоставя решения за заснемане на изображения за нуждите на всеки потребител.

Нови фокусни разстояния за амбициозни фотографи и създатели на съдържание

Тези нови обективи се възползват от големия диаметър на RF гнездото и късата работна отсечка на системата EOS R, позволили създаването на висококачествени обективи с нови фокусни разстояния и компактни размери. RF 16mm F2.8 STM и RF 100-400mm F5.6-8 IS USM предлагат впечатляващи оптични характеристики на цена, която ги прави достъпни за фотографи на всички нива. RF 16mm F2.8 STM е обектив с фиксирано фокусно разстояние, предназначен за създатели на съдържание – ултраширокоъгълен обектив за пълноформатни фотоапарати, чрез който потребителите да издигнат съдържанието си на по-високо ниво. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM позволява на любителите фотографи да заснемат снимки като професионалисти благодарение на невероятното фокусно разстояние от 400mm. И двата обектива използват модерните оптични технологии на Canon, включително покритие Super Spectra за намаляване на отблясъците, което осигурява резки и детайлни изображения. Моделите използват и един асферичен елемент, за да постигнат високо качество на изображението и да намалят оптичните изкривявания, без да е необходимо вграждане на няколко оптични елемента, които увеличават теглото и размера на обектива. 

 

RF 16mm F2.8 STM: Вижте по-широката картина

Със своите широк зрителен ъгъл и голям отвор на диафрагмата, RF 16mm F2.8 STM е гъвкав обектив, който е подходящ както за влогъри, така и за разнообразни фотографски жанрове, като например групови снимки, астро и архитектурна фотография. RF 16mm F2.8 STM е първият ултраширокоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние в системата EOS R и предлага фокусно разстояние 16mm, което създава изключително широко зрително поле и усилено усещане за дълбочина. С широкия си отвор на диафрагмата f/2.8 този обектив се справя отлично в условия на слаба светлина, както и при снимане с висока скорост на затвора. Тези характеристики позволяват на влогърите да заснемат висококачествено видео при слаба светлина и да създават плитка дълбочина на рязкост дори при снимане с широк ъгъл, така че обектите да се открояват на разфокусиран фон. Този лек обектив с фиксирано фокусно разстояние е фантастичен спътник на пътуващия влогър. Когато търсят по-тесен зрителен ъгъл при запис на видео, потребителите могат да използват RF 16mm F2.8 STM с фотоапарат EOS R, за да снимат в режим на APS-C изрязване, увеличавайки фокусното разстояние на обектива до 25,6mm. Оборудван с STM мотор за фокусиране на Canon, RF 16mm F2.8 STM позволява гладко и тихо фокусиране при запис на видео. Благодарение на минималното разстояние за фокусиране от 0,13m фотографите и създателите на съдържание могат да заснемат резки изображения дори когато снимат от много близо.

 

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM: Приближете се до действието

Проектиран за начинаещи спортни фотографи и фотографи на дива природа, този варио телеобектив предлага гъвкав диапазон на фокусното разстояние от 100 – 400mm, идеален за заснемане на отдалечени обекти. При снимане от страничните линии на футболния терен например, RF 100-400mm F5.6-8 IS USM осигурява на фотографите същия невероятен обхват като на професионалните телеобективи, така че да улавят в детайли движенията и емоциите на играчите. Наред с характеристиките на телеобектив RF 100-400mm F5.6-8 IS USM предлага и минимално разстояние за фокусиране 0,88m1 и максимално увеличение 0,41x2 така че фотографите да могат да уловят всички детайли на обекта отблизо. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM предлага оптично стабилизиране на образа за 5,5 стъпки по-ниска скорост на затвора, което се увеличава до 6 стъпки, когато се използва на фотоапарати, оборудвани с вграден стабилизатор на образа (IBIS). Проектиран за висока скорост и прецизност, RF 100-400mm F5.6-8 IS USM е оборудван с Nano USM мотор за гладко и бързо фокусиране, а пръстенът за управление на обектива дава на фотографите улеснен контрол върху настройките за скорост на затвора, отвор на диафрагмата, ISO и експонация. Яркият визьор и разширената ISO чувствителност на фотоапаратите EOS R, комбинирани с технологията Dual Pixel CMOS AF, позволяват на фотографите да използват обектив, който променя традиционните представи за размер, тегло и диапазон на фокусно разстояние, за да заснемат желаните изображения с лекота.

 

Снабдете се с компактен, но универсален фотографски комплект

Двата нови обектива позволяват на любителите фотографи и видеографи да се възползват от лек фотографски арсенал, който предоставя разнообразни възможности. Новите RF 100-400mm F5.6-8 IS USM и RF 16mm F2.8 STM предлагат гъвкави фокусни разстояния, подходящи за широк спектър от жанрове.  RF 16mm F2.8 STM е суперлек обектив с тегло от едва 165g – идеален за влогъри, които искат да заснемат видео в движение, или за пейзажни фотографи, които търсят компактен широкоъгълен обектив с големи възможности. С тегло от едва 635g, RF 100-400mm F5.6-8 IS USM предлага фокусно разстояние на телеобектив в компактни размери. Безценен инструмент за всеки природолюбител, той е достатъчно компактен, за да ви придружава на дълги разходки за заснемане на диви животни.

 

RF 16mm F2.8 STM – основни характеристики:

 • Ултраширокоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние 16 mm

 • Широк отвор на диафрагмата F2.8

 • STM мотор за гладко и тихо фокусиране

 • Тежи само 165 g

 • 0,13m минимално разстояние за фокусиране

 • Максимално увеличение от 0,26x

 

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM – основни характеристики:

 • Гъвкав диапазон на фокусно разстояние 100-400mm

 • С тегло от едва 635g, той е по-лек от другите обективи с подобни характеристики

 • 0,88m минимално разстояние за фокусиране при 200mm

 • Nano USM мотор за фокусиране за гладко и бързо фокусиране

 • Оптичен стабилизатор на образа за 5,5 стъпки по-ниска скорост на затвора/съвместим с вграден стабилизатор на образа (IBIS)

 


1 Минималното разстояние за фокусиране се постига при фокусно разстояние 200 mm.

2 Максималното увеличение се постига при фокусно разстояние 400mm.