Обучение: Домашното фотостудио – въпроси и отговори 

Домашното фото студио - въпроси и отговори

автор: Борис Бишков

 

 Водени от своето хоби правим различни неща, които са ни приятни или ни носят някакво удовлетворение. Често това са занимания,  на които отлично приляга епитета „домашен”. Така имаме домашно кино, домашна лютеница, домашен майстор... Ако хобито ни е свързано с фотографията можем да говорим и за „домашно фотостудио”. Тази статия е за тези, които искат да организират у дома свое скромно студио.   

 И така, време е за въпроси:

 Мога ли да направя свое фотостудио вкъщи? Какво пространство ми е необходимо?
 На първо място стои въпросът с избора на помещение. Това е основният проблем при огранизирането на едно професионално фотостудио. За него е нужно помещение с голяма площ и високи тавани. За фотографски занимания у дома не е нужно чак такова голямо пространство. Ако снимамате натюрморти е достатъчно да разчистите една средно голяма маса и да подредите осветлението около нея. За снимки на портрети у дома е необходима площ с размери не повече 4 х 3 м. При добро желание можете да се справите и в по-малко пространство. При някои портретни снимки е удачно да ползвате за фон детайлите от самия интериор, в който снимате. В този случай е достатъчно да намерите място за два или три статива за осветление сред мебелите.

 Какво да е осветлението ?
 Като начало за любителски цели е подходящ бюджетен комплект от две студийни светкавици с неголяма мощност, софтбоксове и стативи. Това е едно цялостно решение, което може да бъде използвано, без добавяне на скъпи допълнителни компоненти. В повечето случаи цената на такъв комплект не превишава тази на системна външна светкавица за различните марки фотоапарати. Dynaphos предлага готови комплекти осветление, базирани на компактните светкавици Sprite и Delicacy, които по своята конструкция и начин на управление максимално се доближават до професионалните моноблокове:

 

Икономичен комплект Delicacy 360

 Състои се от две светкавици Delicacy 180, два сребристи отражателни чадъра с диаметър 85 см и два статива за осветление 181M. Това е стартов бюджетен комплект, подходящ за тези фотолюбители, които правят своите първи стъпки в студийната фотография. Препоръчва се за портретна и предметна фотография. Може да бъде допълнен със софтбоксове 50х70 см, октагони 55 см и всички видове фотографски чадъри от гамата на Dynaphos. Освен за обучение, този комплект често е предпочитан от клиенти, които правят снимки на разнообразни стоки за своите уеб базирани магазини, тъй като е особено подходящ за осветяване на палатка за прадметна фотография.

Delicacy 240 S

 Комплект подобен на гореописания, състои се от две светкавици Delicacy D-120, два осмоъгълни софтбокса (октагони) с диаметър 55 см и два статива за осветление 180Q. Поради сравнително малкия си диаметър и форма близка до идеалния параболичен рефлектор 55-сантиметровите октагони използват в максимална степен мощността на светкавиците. Комплектът се препоръчва за портретна и предметна фотография. При портретни снимки осмоъгълният софтбокс създава в очите на модела блик с кръгла форма.

Delicacy 360 S

 Любителски комплект от две светкавици Delicacy D-180, два правоъгълни софтбокса с размер 50х70 см и два статива за осветление 180Q. По-мощните светкавици позволяват използването на софтбоксове и чадъри с по-голяма площ, което е предпоставка за по-фини тонални преходи най-вече в портетната фотография. Освен за портети, този комплект е подходящ за снимми на хора в цял ръст, а също така за предметна фотография и като допълнително осветление при заснемането на неголеми интериорни пространства.

 

Delicacy 480 Home Studio

Готово решение за домашно фотостудио, базирано на компактни светкавици от серията Delicacy. Всички компоненти от комплекта са специално подбрани така, че да заемат малко място при съхранение и да се привеждат бързо в работен вид. Отличен избор за любители, които искат да организират собствено студио у дома си.
Комплектът включва:
- 2 компактни светкавици Delicacy 180
- 1 компактнa светкавицa Delicacy 120
- 2 сребристи отражателни чадъра 105 см
- 1 пчелна пита за светкавици Delicacy
- 3 статива за осветление 180Q (1.90 м)
- 1 ултра компактен статив за осветление 6D
- 1 текстилен сгъваем фон 150 х 200 см

|
  Sprite 360 S

 Любителски комплект базиран на по съвремените светкавици от серията Sprite. Систои се от две светкавици Sprite-180, два правоъгълни софтбокса с размер 50х70 см, радиосинхронизатор с 4 канала и два статива за осветление 180Q. По-мощните светкавици позволяват използването на софтбоксове и чадъри с по-голяма площ, което е предпоставка за по-фини тонални преходи най-вече в портетната фотография. Освен за портети, този комплект е подходящ за снимки на хора в цял ръст, а също така за предметна фотография и като допълнително осветление при заснемането на неголеми интериори.

 

Sprite 540 Home Studio

Готово решение за домашно фотостудио, базирано на компактни светкавици от серията Sprite. Всички компоненти от комплекта са специално подбрани така, че да заемат малко място при съхранение и да се привеждат бързо в работен вид. Отлично решение за домашно фотостудио. Добър избор за професионалисти, които се нуждаят от спомагателни светкавици и леснопреносимо осветление.

Комплектът включва:
- 3 бр. светкавица Sprite 180
- 2 бр. софтбокс Sprite 50х70 см
- 1 бр. Sprite комплект пчелна пита и цветни филтри
- 3 бр. статив с въздушна възглавница 180Qм

 

Въпросните комплекти са ориентирани главно към фотолюбителите, които искат да оборудват свое студио, без да правят големи инвестиции. Както казах по-горе, тези комплекти са завършени системи, готови за решаването на различни изобразителни задачи.

 Какво друго ми е необходимо ?
 Добавяйки някои допълнителни компоненти и аксесоари към своето домашно студийно оборудване, можете в голяма степен да разширите възможностите си и да изграждате по-сложни светлинни конструкции. По-надолу ще изброя някои полезни неща, с които можете да допълните комплекта си:
  - сгъваем фон, предлага се с размери 100х150, 120х180 и 150х200 см. Подходящ е за портретни снимки. Ако снимате  повече от един човек наведнъж е добре да предпочетете по-голям размер.
   - сгъваем фон 200 х 300 х 480 см - отлично решение за снимки на хора в цял ръст. Всички изброени до тук фонове в сгънат вид заемат малко място и без проблеми можете да ги съхранявате в жилището си.
   - отражателен диск 5 в 1 - 110 см диаметър. Използва се предимно за просветляване на  дълбоките сенки в композицията. В домашното фото студио можете да го ползвате като източник на запълващо осветление. Освен с диаметър 107 см се предлага и в множество други форми и размери.
   - компактна светкавица на фасунга 45W или S100 компактна светкавица на фасунга. Тези малки светкавици предоставят достъпно решение за запълващо или фоново осветление, както и за локални светлинни ефекти. Обикновено се монтират на специлен държач, към който може да бъде прикрепен фотографски чадър.
  - радиосинхронизатор – позволява светкавиците да бъдат запалвани безкабелно, като значително повишава комфорта при работа. Ако не желаете да инвестирате в това устройство, спокойно може да ползвате синхронните кабели, които влизат в комплекта на всяка студийна светкавица.