photo1
04.10.2017

GODOX AD1200 – компактна импулсна глава с мощност1200WS

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9

 

 

 

Автор: Димитър Ламбов

Godox 1200Ws Компактна импулсна глава с мощност 1200Ws

Късен следобед, ниско и силно лятно слънце в контра, огромен контраст…

 

Обикновенно снимките, които бихме заснели без светкавица, биха били без разработка в небето и обектите на заден план. А ако искаме да заснемем красивото синьо небе или лазурен залез с плътни и тъмни цветове, бихме използвали светкавица нали…? Но аз искам да използвам голям дълбок софтбокс, за да имам по меки и разсеяни сенки. Искам да снимам на бленда не повече от f2.8… Тук се сблъсквам с ограничението и проблемите, които бих имал, ако снимам с компактна системна светкавица или дори няколко…

Ето и проблемите, с които се сблъскваме със споменатите от мен условия:

  1. В слънчев летен ден средната експозиция, която трябва да преборя е бленда f16 при скорост на затвора 1/125s (синхронната скорост на светкавици без HSS функция)
  2. Големият софтбокс поглъща и разсейва огромна част от импулса на светкавицата, следователно ми трябва много мощна светкавица от порядъка 600-800ws (системните светкавици са със средна мощност 50-60ws)
  3. Но аз искам да снимам на бленда f2.8, следователно скоросста ми трябва да е около 1/4000s. За да снимам на тази скорост ми трябва светкавица с High speed synchronization (HSS).
  4. При използването на HSS функцията на светкаца, импулсът и се „разтегля“ – удължава се времето на възпроизвеждане на импулсът. Поради краткото време, през което се експонира кадъра и разтегления импулс, реално върху сензора на апарата попада само част от целият импулс на светкавицата. Или казано по-просто, когато снимам с режим HSS с скорост 1/4000s, фотоапаратът успява да улови едва около 1/2 от целият импулс. Използвайки Godox AD600 (600ws), мога да използвам половината от мощността на импулса – 300ws – а това не ми е достатъчно…
  5. Трябва ми и мобилно решение с автономно захранване – компактно и леко, за да мога да го разнасям бързо и лесно измежду скалите…

Решението е: двойна мощност с 2 мобилни батерийни светкавици Godox Witstro AD600 и компактната импулсна глава AD1200. С тази комбинация обединявам мощността на 2те светкавици и получaвам необходимата ми такава. Другите предимства – мога да използвам HSS, TTL и цели 600 импулса на пълна мощност!

 

Оборудването използвано за фотосесията:

Светкавици: 2x Godox Witstro Ad600  + Godox AD1200

Синхронизатор: TTL Радиосинхронизатор Godox X1TC – предавател за Canon

Рефлектор: Преносим параболичен софтбокс 90 см

 

След всичко написано по-горе, най-разбираемо ще е да ви покажа необработена снимка със/без светкавица. Можете да ги видите в галерията.