photo1
01.07.2024

Астрофотография в Морската градина във Варна

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6


25 фотографии на звездното небе, Млечния път и Луната представя в първата юлска вечер след Джулая в Морската градина във Варна астрофотографът Росица Димитрова. Изложбата е подредена точно до Слънчевия часовник и е нейната първа самостоятелна експозиция, въпреки че името ѝ като астрофотограф е световно известно. През 2022-ра тя става първата българка в най-престижната селекция за астрофотография - тази на Кралската обсерватория в Гринуич. А през тази година вече е част от селекцията Milky Way Photographer of the Year 2024 на Capture The Atlas.  

Снимките са от различни места в света и всяка от тях отнема различно време на фотографката. По думите ѝ кадрите за звездите обикновено изискват по-дълго пътуване, около 3-4 часа на локация и още няколко часа обработка за изчистване на шума и балансиране на светлината. Обратно е при кадрите на Луната – те се планират понякога с часове, за да се открие подходяща позиция и да се изчисли „хубава светлина“. След това обектът се „улавя“ само за 30-тина минути, като след това Росица почти не обработва снимките. 

„Перфектният кадър изисква много подготовка, но и много търпение и упоритост. Човек трябва да е готов да се върне на мястото отново и отново, за да може да го хване наистина в идеални условия - облаци, мъгла и дори биолуминесцентен планктон, какъвто улових край Тюленово преди 3 години“, разкрива за читателите на блога на Dynaphos Росица Димитрова.

А фотоапаратите и обективите, с които тя се взира в небето, са Sony:

 "Sony A7iii -  астромодифициран, за да улавя по-добре червените нюанси в нощното небе - H-alpha светлината; със Sony 14/1.8 - за звезди и пейзажи, обожавам този обектив 
 Sony A7Riii - с повече мегапиксели, когато снимам Луната и Слънцето
 Sony G 200-600mm - за Луната и Слънцето
 Плюс:
 Sony 24-105 - когато пътувам
Sony 24/1.4 - отново за звездното небе понякога.
Иначе Sony A7iii се представя страхотно като шум в нощните снимки, докато с някои от по-новите не е точно така. Това е може би най-доброто тяло за астрофотография, особено предвид съотношението качество и цена". 

Изложбата във Варна ще остане до Слънчевия часовник до 14 юли. 

„Слънчевият часовник ми е любим от дете - той символизира точно движението на Слънцето - не само през деня, но и през сезоните, което ме изумяваше като малка. Винаги, когато съм на разходка в Морската градина, минавам и разглеждам именно тези изложби, не пропускам. Имало е една моя снимка там от Летище Варна, но все си мечтаех за цялостна изложба. Най-после тази моя малка мечта се сбъдна“, казва Росица, сякаш да мотивира и другите да следват мечтите си.

Започнала да снима небето само преди 7 години, днес, освен изложбата в родния ѝ град, тя смело може да обобщи:

„Звездите са изключително фотогенични и всъщност не е толкова трудно да се заснемат. Трудното е човек да намери подходящо и тъмно място, да намери страхотен преден план и да построи сложна, спираща дъха композиция.

Също като в живота, който всички фотографии се опитват да уловят в обективите.

Снимките в тази статия са предоставени за публикуване от Росица Димитрова. Повече за нея като фотограф и травъл блогър може да начите от блога ѝ.

А какви неустоими предложения очакват любителите на Sony през лятото в Dynaphos? Вижте тук и тук, следете и във фейсбук страницата ни или елате направо в шоурума ни на бул. "Цветан Лазаров" 90 в София