photo1
19.06.2023

Dynaphos свидетелства с 5 камери и стрийминг на полета за рекорд на Гинес на Николай Калайджиев


Dynaphos проследи и засне полета за рекорд на Гинес на пилота Николай Калайджиев с пет камери - две от земята и три в самолета, като и излъчвахме на живо картинка от излитането почти до кацането му в специално събитие на  facebook страницата ни.

 

 

„Позиционирахме на земята видео камерите Panasonic HC-X2000 4K 3G и Blackmagic Studio Camera 4K Pro G2  с варио обектив Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm f4 IS PRO. Запис в самолета направихме с три екшън камери GoPro Hero 8 и GoPro Hero 9 с Display Mod и Insta 360 X3, която може да снима на 360 градуса“, обясниха управителят на Dynaphos Христо Кабадаев и мениджърът на видео и аудиотехника Юлиан Георгиев, които бяха екипът на терен.

 

 

Снимките са с фотоапарат Nikon Z6 II с обектив Nikkor 24-120mm f4 S. За общ звук и атмосфера от летище Лесново, където в рамките на Inter Drone Expo се осъществи полетът, както и за интервю с Нико след приземяването му, се погрижиха  малките безжични микрофони HOLLYLAND Lark M1 DUO. Отново на HOLLYLAND поверихме и връзката между самолета и земята. За нея използвахме системата за безжично предаване на видео-аудио сигнали HOLLYLAND COSMO C1 TX RX.

 

 

А как се стриймваше картинка в реално време? През vMix с лаптоп, като се сменяха изображенията: в началото от 3 камери – двете наземни и едната GoPro в самолета, а до края на онлайн излъчването – само от наземните. Видеосмесителят на Blackmagic Design ATEM Mini Extreme ISO екипът разположи върху обикновена маса за кафе, на която монтира стойки и стативи за два контролни монитора, за да може да следи прецизно самолета във въздуха. 

 

 

„Не можеш да използваш никаква автоматика, защото тя лъже“ – това се оказа едно от най-големите предизвикателства, сподели екипът. И още: „За такъв тип снимане, в което не трябва да изпускаш от кадър един движещ се обект, се изисква максимална концентрация през цялото време. Особено заради това, че самолетът е много малка част от кадъра - една петдесета до една стотна от него - и цветът му съвпада в по-голямата част от времето с фона, с небето“.

 

 

Ситуациите, които до последно можеха да предизвикат екстремна реакция, бяха свързани с въпросите дали ще стигнат картите памет и ще издържат ли батериите. Всичко това – на фона на неизвестността колко точно ще продължи полетът – дали предварително очакваните около 6 часа, по разчети на самия пилот, по-малко или повече. 

 

 

Неизвестността се подсилваше и от лошите метеорологични условия. Заради ниската видимост, под 1000 метра, стартът бе отложен няколко пъти и от 10:00 часа бе даден в 12:58. Изискваните от Гинес за рекорд 400 виража Николай Калайджиев изпълни за 2 часа и 21 минути, значително по-скоростно от предварителните му разчети. Така за 4 часа и 31 минути 36 годишният пилот, военен летец по професия, осъществи символните 888 обиколки, а наблюдателите на рекорда – европейският шампион по безмоторно летене и заслужил майстор на спорта Таня Обретенова и междунардният съдия по безмоторно летене и републикански шампион проф. Димо Зафиров,  отчетоха 890. 

 

 

Като изпрати документите на Гинес, в това число и видеозапис, Николай Калайджиев очаква в рамките на 5 дни да му кажат дали ще впишат световния му рекорд.

„Но аз знам какво съм направил!“ - посочи той.

Общо видеозаписът на камерите ни е над 20 часа. Основната Panasonic документира и кацането на Нико с първите му думи:

„Можех още. Исках да направя 1001. Исках да покажа, че съм номер 1!“.

Какво още каза той може да гледате в 5 минутното ни видео, в което събрахме моменти от старта, поздрава към официалните гости на летището, сред които и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, виражите и кацането. Интервюто с пилота е на журналиста Екатерина Костова, която се грижи и за статиите от събитията ни и портретите в блога и във facebook страницата на Dynaphos.  

 

 

Oчаквайте там още снимки. А ако се интересувате от сета, с който свидетелстваме пред Гинес за рекорда на Нико, заповядайте в шоурума ни на бул. "Проф. Цветан Лазаров" 90 в София да го видите, пипнете и тествате. Ще може да питате, да получите отговори и разбира се, да го имате – в комплект или отделно, по продукти според вашите нужди.