photo1
06.03.2023

Милена Гигова показа как осветлението на Dynaphos помага детските снимки да станат изкуство


Над 30 души се възползваха от поканата ни да участват в "Деня на отворените врати в нашето студио непосредствено преди 3 март, посветен на художествените портрети на деца, които Милена Гигова показа как превръща от обикновени снимки в изкуство. Трите модела, с които тя направи своята демонстрация, позираха пред фотапарата ѝ Canon EOS R6 с два различни тоалета на два фона, осветени с техника на Dynaphos. Защото по думите ѝ при художествените портрети светлината е най-важната. 

„Добре е да е малко по-драматична, да е разположена по-встрани или отгоре”, обясни Милена и добави. „Обичам да снимам с отворена бленда, при този тип портрети гледам да е 2,5 - 2,8, защото предпочитам да имам малко повече детайл. Ако видя, че сетът е по-фееричен, отварям малко повече. Обикновено модификаторът, с който снимам, е с бял отражателен чадър с дифузия, моят е 180. Колкото е по-голям, толкова е по-мек“.

 

В демонстрацията Милена Гигова използва твърд обектив Canon RF 50 mm и Синхронизатор godox xpro-c от Dynaphos и за двата сета. А тях оборудва така:  

Сет 1 

 


 

Сгъваем фон Manfrotto Vintage Collapsible - 1.5 x 2.1 м Tobacco/Olive, който може да поръчате от нас
Светкавица Dynaphos speedster qt-600ii 
Бързосгъваем софтбокс 95см

 


Сет 2 

 


По-тъмен фон от Сет 1  
Две светкавици dynaphos speedster qt-600ii, като в предния сет. Едната е разположена отзад, за да свети косата на моделите.
Параболичен софтбокс 150см 
18 см Клапи и пчелна пита

Милена сподели, че особено внимание обръща на това какво иска да постигне с всяка сесия. Уточнява го с родителите и едва тогава започва да снима. 

„При художествените портрети не се залага на някаква екзалтирана емоция. Всичко е добре композирано, а след светлината най-важни са облеклото и пост обработката“.

Облеклото

Милена предпочита винтидж излъчването. Затова освен дрешките на децата, понякога ползва и свои пуловери. Обича да им слага шапки и да експериментира с различни аксесоари или предмети, които им дава да държат така, че да допълват визията им  – като стар глобус, сметало или цветя. 

„Коси, шапки, прически – всичко трябва да е в синхрон. Може да се използва и вентилатор, който да бухва косите на момиченцата“, беше съветът ѝ. Другият – децата да бъдат сериозни.  

И трите модела се справиха блестящо със задачата, а синът ѝ спечели похвалите на всички присъстващи на демонстрацията заради търпението и безупречното изпълнение на всяка поискана от него поза като модел. Като обясни, че при сесия е нормално децата да се напътстват, Милена обърна особено внимание на стойката и ръцете на малките модели пред обектива.

„Ако моделите са повече от един, е добре те да са в контакт, близо един до друг. А ръцете е добре да са една върху друга или да са „балетни ръце“ при момичетата“.

Освен облелото и напътствията, е важно:

Да се сближиш с моделите

Тайната на Милена Гигова е в общуването с тях – във въпросите, които им задава, за това какво обичат да правят, например. И в търпението да улови момента с израза, който търси за всеки от кадрите. Ето някои от нейните след пост обработката им. 

 

   

 

Снимката към заглавната страница и първата в статията са на Диляна Гергова. От бекстейджа - на автора на статията Екатерина Костова. Обработените кадри с децата-модели са на Милена Гигова. Всички снимки с апубликувано в блога на Dynaphos със съгласието на автoрите им. Очаквайте да ви срещнем с Милена Гигова и в рубриката Фотограф в нашия блог.