photo1
15.03.2015

Продуктова фотография в палатка - бързо и лесно!

 

Един опитен и добре оборудван фотограф може с лекота да прави най-различни по сложност продуктови снимки. Не така лесно, обаче, стоят нещата за хората, които покрай своя малък бизнес опират до продуктовата фотография. Нека първо дадем няколко примера - представете си един търговец, който почти всеки ден добавя по някой нов продукт към своя онлайн магазин или пък дама, която изработва на ръка уникални бижута и ги продава през социалните мрежи или пък собственик на неголямо заведение, който самостоятелно изготвя менютата си... На всички тях им е пределно ясно, че няма ли снимки, няма и продажби. От друга страна им е трудно да наемат професионален фотограф, не толкова заради цените на тази услуга, колкото заради малкия обем работа. Поради тази причина сами търсят решение на проблема със снимките.

В тази статия ще представим някои лесни и достъпни решения за правене на продуктови снимки с комплектите Webshop от Dynaphos.

В основата на тези комплекти е палатката за продуктова фотография, която благодарение на своите стени от бял дифузен материал осигурява равномерно и меко осветление за предметите, които са поставени в нея. За да постигнем добро качество на снимките и да имаме постоянни резултати, добавяме две осветителни тела - това може да са студийни светкавици или енергоспестяващи фотолампи. Последният вариант е препоръчителен за хора със скромен фотографски опит и може да бъде използван с любителски фотокамери. Повечето примери в тази статия са заснети с комплекта Webshop 170R, който включва палатка със средни размери и е достатъчно универсален. Ако заснемаме предимно малки предмети (дребна бижутерия, например), можем да се ориентираме към по-малък комплект от типа на Webshop LED 50R. Съответно, ако работим с по-големи обекти, трябва да изберем комплект с голяма палатка.

И така, да се захващаме на работа! Преди да позиционираме палатката и осветлението, трябва да си осигурим достатъчно голямо работно пространство - площ от порядъка на 2х2 метра или повече. Най-добре е да поставим палатката върху неголяма маса, бюро или подходящ работен плот. Плоските (равните) страни на палатката трябва да са разположени вертикално - вижте снимките по-долу. След това идва реда на осветителните тела. В случая това са двата рефлектора с 85W фотолампи. За начало, монтираме лампите на стативите за осветление и ги поставяме една срещу друга от двете страни на палатката.

 

 

Важно е да редуцираме максимално инцидентното осветление в помещението, в което работим. За целта трябва да ограничим максимално дневната светлина от прозорците и да намалим или да изключим битовите и други подобни осветителни тела. Светлината от нашите фотографски лампи не бива да се смесва със светлина от други източници! В противен случай ще е трудно да постигнем точно предаване на цветовете в снимките, които правим. След като включим лампите, трябва да им дадем около 3 минути време, за да развият максималната си мощност и да се стабилизира цветната им температура. Остава да поставим фотокамерата на стабилен статив и вече сме готови да продължим нататък. Трябва да се получи подредба, която изглежда като на снимката по-горе.

Значително ще улесним работата си, ако се погрижим дъното на палатката да бъде плоско и твърдо. В нашия случай използваме специално приготвена за целта мебелна плоскост. Така ще ни е по-лесно да поставяме на дъното на палатката картон или други материали, които ще използваме като фон за обектите, които заснемаме. Можем и да си приготвим всякакви други плоскости с различни цветове и текстури. Обикновено палатките се продават с комплект текстилни фонове, които се фиксират вътре посредством велкро. Те може да се използват изпънати или драпирани. В общата фотографска практика при работа с палатка най-често се използва плътен бял картон, който се продава в магазините за канцеларски материали.

Преди да започнем да снимане, трябва да настроим фотокамерата правилно.

 

 

  1. Задаваме ръчен режим "М" или режим с приоритет на диафрагмата "А"
  2. В предметната фотография обикновено се използват работни диафрагми на обектива от порядъка на 8.0 - 16.0. Всички примери в тази статия са заснети на диафрагма 11.0
  3. Работим на най-ниската светлочувствителност на камерата. При повечето модели това е ISO 100 - 200
  4. Можем да получим прилични резултати, ако нагласим баланса на бялото на "Daylight". Най-добре е да направим "Custom White Balance" по сива карта, която е поставена в палатката
  5. Записваме заснетите снимки в RAW формат. Така впоследствие при конвертирането на файловете ще можем да коригираме яркостта, контраста и цветовете на изображенията в много широки граници
  6. Време е да направим снимка на първия ни обект - чаша кафе. За фон използваме мебелната плоскост, което по-рано поставихме в палатката. На снимката виждаме, че не се случва нищо сложно - имаме палатка, две осветителни тела от двете страни и фотокамера, която е поставена на статив. Работим в ръчен режим "M" - диафрагмата е 11.0, скоростта на затвора е 1/6 сек.

 

 

Лесно получаваме изображение с фини тонални преходи и меки, почти незабележими сенки.

 

 

Идва ред на следващия ни обект - кутия бонбони, чиято опаковка е облицована с метално фолио. Тук вече нещата стават малко по-сложни, тъй като имаме предмет, в който се отразява цялата среда, която се намира около него. За да избегнем бликове и нежелателни отражения, трябва да имаме максимален контрол над средата, в която се намира предмета. За целта затваряме палатката като монтираме предната й дифузна повърхност. Използваме статив с подвижна централна колона*, за да можем лесно да позиционираме обектива на камерата в прореза на предната повърхност. За фон използваме парче бял картон, който поставяме върху плоскостта на дъното на палатката.

 

 

При обработката (конвертирането) на заснетия RAW файл увеличаваме контраста на изображението и леко "отрязваме" бялото. Получаваме ефектна снимка с чисто бял фон и съвсем фина сянка под обекта.

Като цяло работата с палатка за предметна фотография не предполага някакви сложни маневри с осветлението, но все пак има някои специфични нюанси. За снимката с чифта червени кецове се отказваме от равномерното осветление, което дават симетрично разположените от двете страни лампи. Опитваме се да създадем по-насочено горно осветление, което да разработи добре фактурата на заснемания обект. За целта вдигаме лампите високо, и ги насочваме към горната дифузна повърхност на палатката - погледнете снимката вляво.

 

 

По-долу можете да видите резултата.

 

За тази снимка използваме по-голямо парче бял картон, което спускаме от задната стена на палатката към долната й страна. По този начин получаваме фон с плавен преход между двете равнини и елиминираме границата между тях.

 

 

При обработката (конвертирането) на заснетия RAW файл увеличаваме контраста и леко "отрязваме" бялото. - точно както постъпихме и с предишната снимка на кутията с бонбони.

А сега нека опитаме да направим нещо по-смело. Ще снимаме френска преса - прозрачен съд с множество лъскави детайли. По правило прозрачните обекти се заснемат на фона на голям (спрямо размерите им) източник на дифузно осветление. В ролята на такъв ще бъде задната повърхност на палатката. За целта преместваме лампите отзад - вижте снимката по-долу.

 

 

Можем да постигнем по-ефектна визия, ако под обекта поставим отразяващ бял фон. В нашия случай това е парче бял (опалов) плексиглас.

 

 

Затваряме палатката посредством нейната предна дифузна повърхност и вкарваме обектива в прореза. За целта поставаме централната колона на статива в хоризонтална позиция. Затворената палатка създава в себе си хомогенна среда с нисък контраст и това е отлично решение за заснемане на лъскави предмети. В конкретния случай светлината идва отзад, но се отразява от белите стени на палатката като по този начин проработва предната част на заснемания обект.

При обработката на заснетото изображение увеличаваме контраста, за да получим по-ефектна визия. Резултатът не би могъл да се нареди до върховете на рекламната фотография, но е предостатъчно добър за нуждите на един онлайн магазин.

 

В края на тази статия ще дадем отговори на въпросиите, които нашите клиенти най-често задават при покупка на комплект осветление с палатка за продуктова фотография:

 

Кой от комплектите Webshop да избера?

Ако заснемате само дребни предмети - бижутерия, кинкалерия, малки електронни компоненти, зъботехника и др. подобни, то Webshop LED 50R ще e най-удачното и изгодно решение. С комплектите Webshop LED 50, Webshop 170  и Webshop 170R ще можете да работите и с по-големи предмети като козметични продукти, битова химия, опаковани храни, напитки, очила, модни аксесоари и т. н. За сравнително големи обекти като обувки, някои модели чанти, електроника, авточасти, различни промишлени стоки, храни и приготвени ястия са подходящи комплектите Webshop Fashion LED 440. Ако желаете лесно да заснемате обемисти обекти като автомобилни гуми и джанти, сравнително големи авточасти, черна техника и др. можем по поръчка да нанправим комплект с още по-голяма палатка - свържете се с нас за повече информация.

Повечето комплекти са налични в два варианта - с рефлектори и с отражателни фотографски чадъри. Първият вариант позволява повече възможности за експерименти с осветлението, вторият дава по-равномерно осветление. Ако не желаете да експериментирате и търсите по-просто решение - изберете  варианта с чадъри.

Всички изредени до тук комплекти са с постоянно осветление (фотолампи), но предлагаме и комплект със студийни светкавици - Delicacy-400 Webshop. Той е подходящ за по-напреднали потребители, които имат общи фотографски познания и опит.

 

Какъв статив да избера?

В повечето случаи ще е подходящ всеки статив, който е съобразен с теглото на вашата фотокамера. Ако ползвате предната дифузна повърхност на палатката ще е по-лесно да промушите обектива в прореза й с помощта на статив с хоризонтална колона. Подходящи са Manfrotto 190, Manfrotto 055, Manfrotto 290 Dual

За да получите остри снимки, трябва максилано да редуцирате вибрациите при сработването на камерата. За целта изполвайте самоснимачката или дистанционен спусък.