photo1
04.02.2024

Георги Неделчев: Един фотограф трябва да бъде оценяван по личните му проекти

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7 photo8 photo9 photo10 photo11 photo12 photo13 photo14 photo15 photo16 photo17


Един фотограф трябва да бъде оценяван по личните му проекти. Това е категоричното мнение на Георги Неделчев. За да стигне своето най-добро ниво в тях – стъклените натюрморти и портретите – им посвещава последните 10 години. Защото по думите му:

"Нивото е функция на времето, което отделяш

Как започва фотографската му Одисея

В 90-те години Георги Неделчев се занимава с репортажна работа за вестниците „Меридиан рок шоу“ и „Ритъм“. Снима главно концерти и макар че е доволен от работата си, бързо разбира, че в този тип фотография няма какво ново да му се случи. Тогава се заражда желанието му да се занимава със студийна фотография. И от вестниците завива към списанията.

„2005-та-2006-та година снимах за „ELLE“ и „Мода“. Tогава ми се струваше много престижна и интересна работа. В нея, освен предметна фотография, започнах да снимам и интериори. Но основният творчески проблем е, че когато човек работи в екип, по задание, и има стилист, който определя правилата, тогава се превръща в един технически изпълнител. За тогава изглеждаше ОК, аз се радвах, че се занимавам с любимата ми професия и изкарвам пари, но в един момент усетих, че личното ми творческо развитие е асболютно нулево“.

Животът му се преобръща, когато осъзнава нещо ключово. Става неочаквано и за самия него, докато разглежда сайтове на известни фотографи – и чужди, и български. Забелязва, че всички публикуват в тях два вида проекти: комерсиални и лични – а снимките все едно са правени от различни хора. 

„Комерсиалните са перфектни, предварително измислени. А личните – направо несъстоятелни на фона на другите. Това, което промени живота ми, е осъзнаването, че един фотограф трябва да бъде оценяван по личните проекти“. 

И Георги започва да запълва всяко свободно време със снимане на собствени идеи. 

От "нулево" творческо развитие до най-високо ниво

Още началните му идеи са свързани с натюрморта, който подрежда със стъклени бутилки и чаши. В началото разказва, че нещата не му се получават добре, въпреки че са осветени грамотно и са технически добре издържани. Но неуспехите, вместо да го откажат, го стимулират. 

„И в един момент се случи чудо. Повече от  90% от проектите, които качвах в мрежата, бяха лични, и 10% – комерсиални. В момента в сайта ми са 99% лични. Качвам само тези комерсиални, които смятам за серизоно ниво. Личните проекти доведоха до един ценен страничен ефект: когато хората започнаха да забелязват, че снимам добре, към мен започнаха да се насочват клиенти, които имаха нужда от такава фотография.“

 


Философията в снимането на стъклени натюрморти и на портрети

Не трябва да разглеждате дълго и много фотографии на стъклените натюрморти, които прави Георги Неделчев, за да различите почерка му – сякаш рисува с тънкописец: ефирно, леко, въздействащо. А той добавя още две думи:

„Философията на снимането ми е изящество и елегантност. Винаги съм се стремял да правя подбни неща“.

По думите му обаче, когато за първи път започнеш да снимаш стъклени предмети, осветяването им е кошмар – и логистичен, и технически, и идеен. Но ако се задълбочиш, както е направил той, започваш да виждаш възможностите, които ти дават изразните средства. И, както се шегува, след 10-ина години нещата се подреждат. 

„През годините аз се занимавах с откриване на още и още изразни средства, за да си обогатя арсенала така, че когато ми хрумне някоя идея и подредя някой натюрморт, да мога лесно да си я осъществя. Всички тези много, много години, в които съм се развивал в тая посока, сега ми се отплащат стократно, защото аз много лесно осъществявам идеите си“.

 

 

Това, че снима основно бутилки и чаши не означва, че идеите му в един момент ще се изчерпат, убеден е Георги Неделчев. Защото те са свързани с това, което иска натюрмортът да каже на публиката. И както сам е споделил за фотографиите му маестро Гаро Кешишян по време на общо участие в един подкаст: „Всеки път ти успяваш да кажеш нещо различно“. 

„В натюрморта също има психология, но с посока, обратна на тази при портретите. Портретният фотограф трябва да знае как да комуникира правилно с човека на неговото ниво и без колебане да се справя с техничексата част на нещата - една секунда забавяне може да доведе до това, че човекът, който снимаш, да излезе от състояние, да се почувства дискомфортно. А когато снимам някакъв натюрморт, първо го измислям. Идеята идва непредвидимо и неочаквано, на чисто асоциативен принцп. Може да е съвсем дребен детайл, но аз го „слагам на масата“ и около него изграждам всичко“.

 За фотографа удовлетворението идва тогава, когато може да осъществи идеята си на 100%.

 

 

Маниак на тема техника

Георги сам казва, че е маниак на тема техника и качествена работа. Първият фотоапарат, попадал в ръцете му, е на баща му - Фед 4. Когато му писнал, го изхвърлил, но скоро, от сантиментална гледна точка, си купил същия. В началото на 90-те започнал със Zenit 11, после го заменил с Praktica BХ20, след това – с друг от моделите ѝ - MTL 5. С помощта на баща си през 1992-та си купил и първия професионален апарат Olympus OM-4 Ti , с който снима цели 11 години. 

„Първият ми цифров апарат беше Canon ЕОS 10D. Купих го през 2003-та – годината, която смятам, че е световният вододел между аналоговата и цифровата техника. Сега работя с Canon EOS R5, имам и второ тяло EOS R8 - вади добро качество и го позлвам, когато пътувам, защото е лек. Истината е обаче, че техниката има значение, но не е ршаваща“.

 

 

Оттук нататък

На въпрос оттук нататък как и с какво ще продължи да се предизвиква фотографски, Георги Неделчев отговаря, че не знае накъде ще го отведе въображението. А докато то търси новите пътища, Dynaphos покани в края на януари стопанина му да демонстрира как постига изяществото в своите кадри с майсторско използване на светкавицата Profoto A2. Oт 6-ти февруари пък в нашето студио той ще води курса "Основи на студийната фотография" към Софийска фотографска школа и в продължение на 4 седмици ще разкрие на всички желаещи света на изкуствената светлина и основните принципи на изграждане на дадена светлинна схема.  В подкрепа на изчерпателната теоритична подготовка ще има и две изцяло практически занимания. 

Демонстрацията в нашето F2 Studio може да гледате в youtube канала ни чрез видеото, което заснехме. Снимки от нея са достъпни в нашaта facebook страница, а тези в статията и в галерията към нея са ни предоставени от Георги Неделчев специално за нея. Още от работата му може да намерите в неговия професионален сайт