photo1
19.05.2023

Даниела Ламбова: Съвършената снимка е тази, в която клиентът се влюбва

 

Нейният път към фотографията тръгва от изкушението ѝ към храната. Във визитната си картичка добавя, че е работохолик, на когото може да се рачзита.  И още - креативна и с богато въображение, влюбена в сладкишите и GODOX. Твърди, че съвършена снимка няма, но има дефиниция за такава. Представяме ви кулинарния блогър и фотограф на храна Даниела Ламбова.

„Аз съм фотограф и блогър, но малко повече започнах да клоня към фотографията, защото започнах да снимам много неща, които нямат нищо общо с кулинарията и блога“, разказва Даниела.

Първо беше изкушението към храната

„Откакто съм се родила, съм изкушена от храната. Като пораснах, винаги съм се занимавала с рецепти, нещо сладко съм правела вкъщи. Но през 2010-2011-та година започнаха да се развиват кулинарните блогове и аз реших, че съм идеалния човек за това“.

Така се ражда кулинарният блог Dani's Cookings. Името му хрумва на Даниела веднага и оттогава до днес не ѝ минава и през ум да го промени. В началото снима рецептите си с телефон, но през 2011-та телефоните не са като днешните. Има картинка – но не като в чуждестранните блогове, към които все повече проявява интерес. 

„Гледах в инстаграм акаунти и имаше снимки като произведения на изкуството. И си казвах, че искам и моите да са такива. Това беше първата ми мотивация да стана и фотограф“. 

 

 

От телефона към фотоапарата

Така стига до първия си фотоапарат – Canon 1100 D. А първата рецепта, която снима с него, е за равиоли с тиква. Сега си спомня, че се е учудила на бледите цветове. Но и че си е дала сметка колко важна за снимките е обработката със специализиран софтуер. 

 

            

 

Даниела все още ползва първия си фотоапарт – но главно за екскурзии. Защото след него се доверява на Canon EOS 6D. Освен, че за тези десетина години е станала по-опитна с техниката, тя отчита и друга разлика между апаратите: 

„Canon EOS 6 D има повече опции. Освен че е в full-frame, основното е, че с широкоформатния мога да правя снимки, които да стават за много цели. Мога да увеличавам ISO-то на много повече, да снимам в по-тъмно пространство... Докато със стария апарат главно снимам навън или където е много светло“.

От фотограф на храна, която сама приготвя, към работа с клиенти

Когато кулинарният ѝ блог се развива, а тя се чувства все по-уверена зад обектива, Даниела Ламбова започва да търси други блогъри. 

„Стана ми ясно, че някои американски блогъри търсят фотографи и хора, които да им развиват рецепти за техните блогове. Така започнах с първите клиенти“.

 

 

Днес Даниела Ламбова е превърнала кухнята си в истинско фото студио. А когато се налага да готви и снима за клиент извън дома си, кухнята-студио се премества в няколко чанти. 

„По-интересно и по-предизвикващо ме е да снимам рецептите на клиенти. Те по друг начин предизвикват моята креативна енергия. Когато правя нещо мое, аз знам какво е хубавото и забравям да го покажа във фотографията. А когато показвам нещо, което не е мое, първо се старая да разбера кое е най-хубавото в него, за да го представя по най-добрия начин. Донякъде и самите изисквания на клиента ме вдъхновяват“.

Така, някак естествено, идва и обобщението на Даниела: „Ако някой ми каже: Край! Или снимаш само за клиенти, или за твоя блог до каря на живота си, ще кажа: За клиенти“.

Влюбена в GODOX

Освен снимки, Даниела прави и много видеа. Затова предпочита постоянното осветление. 

„Влюбена съм в  постоянното осветление на GODOX. Имах възможност да го тествам – прекрасно е, защото става и за видео, и за снимки. Доста силно е, има възможност да се модифицира по различни начини, така че снимките могат да се правят с различни видове светлина“.

Точно това Даниела Ламбова ще демонстрира на еднодневния семинар в студиото на Dynaphos на 3 юни "Осветление за вкусна фотография". На него освен с постоянното осветление на GODOX, ще работи и с преносима светкавица, за да обясни какви са възможностите и на едната, и на другата техника. За целта ще подготви три постановки. Какво хапване ще снима - ще научите в края на този месец. За целта следете сайта ни и новините в нашия блог. Отсега е ясно обаче, че освен възможността да дойдете на място, да наблюдавате и да ѝ задавате въпроси, ще може сами да тествате светкавица и постоянно осветление, като снимате със собствените си фотоапарати.

 

 

Предизвикателствата

Въпреки че Даниела би предпочела фотографията пред блогърството, инстаграм акаунтът ѝ днес има над 19 100 последователи. Опитът си като фотограф на храна пък споделя с прохождащи кулинарни фотографи на специални свои обучения, защото знае, че „не е чак толкова сложно - трябва човек да знае какво прави, да не се отказва. И трябва да пробва“.  

Тази година тя също прави нови фотографски опити – в снимането на бутилки с алкохол. Твърди, че не само е изключително интересно, а и истинско приключение. А в бъдеще се надява да участва и в по-серизони комерсиални проекти – например реклами с богато наредени трапези. Докато осъществи и тази стъпка, ще продължи да снима, предизвиквайки се за най-добрия кадър. Макар да е категорична: 

„Съвършена снимка няма. Има от гледна точка на това, което даденият пазар ще хареса. Защото една съвършена снимка за мен няма да е съвършена снимка за един мъж например. Съвършена снимка е тази, за която клиентът казва: Това е, влюбих се! Тя може да не ми допада на мен много, но да е съвършена за него“.

 

             

 

Вкусни рецепти, снимани от Даниела Ламбова, може да намерите в блога ѝ и в Instagram. Фотографиите тук са предоставени специално за блога на Dynaphos от нея. A заглавната снимка, в която тя е в кадър, е на Невена Генчева и е предоставена за публикуване от Даниела.