photo1
31.03.2023

Оля Бабицкая: Вкусната храна заслужава красиви снимки


„Когато видя някой готвач или складкар, който прави хубава храна, а менюто му е „мама миа“, искам да помогна". Това казва Оля Бабицкая, която от програмист в Беларус се превръща във фотограф на храна в България. В инстаграм профила ѝ, макар да пише на руски, постовете ѝ привличат над 4 200 души от различни националности и все повече българи. Но блогът ѝ в интернет включва версия изцяло на български език, за да споделя не само вкусните си рецепти, а и своя опит как едно ястие може да стане супер модел пред обектива.

 

 

„Първо е разбирането за светлинатa. Kогато разбeреш как работи светлината, всичко става по-лесно. Понякога не е нужно да поставяш всички лампи, които имаш, за да светнеш кадъра. Аз мога да се облеча с всичко хубаво, което имам, но така няма да покажа, че съм най-голямата хубавица на света. Не трябва да е натоварен кадърът. И на светлина не трябва да е натоварен“, обяснява.

Оля работи с Canon EOS 5D Mark IV и ползва различни обективи: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM, Canon EF 50mm f/1.4L USM, Canon EF 85mm f/1.8L USM и Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro. За светлината, която определя като най-важнна за добрата снимка, избира Godox Wistro AD200 Pro.

„Чинийките, аранжировката - това е вторично, не прави снимката. Може да имаш много красва кифличка пред обектива или чудесни плодове и зеленчуци, но ако не знаеш как да използваш камерата си, продуктите нямат никакво значение. И не камерата, а първо човекът прави снимката. И обективът е по-важен от камерата. Харесвам 85 милиметровия и да снимам с отворена бленда“, отбелязва.

 

 

В България Оля попада заради работата на мъжа ѝ. Компанията, в която работел, му предложила пост в София и малко след това Оля и двете им деца се озовали у нас. 

„Децата много харесват приятелите си и България - планините, морето, всичко. Много хубаво говорят български, не като мен. Когато сме в ресторант например, те поръчват, аз не разбирам, когато сервитьорът говори бързо“.

 

 

Оля не крие, че се смущава заради грешките ѝ на български. Но е впечатляващо усилието ѝ да го използва при общуване с българи. На въпрос дали защото езикът на фотографията е унверсален, избира да застане зад обектива, отговаря: 

„В Беларус фотогафията ми беше хоби. Тук мъжът ми направи фирма и аз официално станах фотограф. Мислех, че фотографът не трябва да говори с хората, но това е голяма грешка. Имам клиенти българи, говоря с тях на английски и трябва много да общувам. Наистина“.

И наистина - разговорът за този портрет провеждаме на български в една сладкарница. Защото голямата любов на Оля, преди снимките, е сладкарството.

 

 

„Започнах да правя торти, кексчета, различни сладки неща и исках да покажа това  в инстаграм, фейсбук и т.н, Исках да ги снимам, но не харесвах какво се получава. И започнах да уча фотогафия на храната. Не на хората, а на храната“ – спомня си началото отпреди около 4 години. 

Учи се през клипчета и статии на различни езици в интернет и започва да разбира грешките си. „Още откривам грешки, още се уча“, признава. Но вече наученото няма нищо против да сподели с хората, които тепърва подреждат пред обектива си ястия. 

Така, след като през февруари в студиото на Dynaphos показа на живо как може да се постигнат ефектите на огън и левитация при снимането на хранителни продукти, днес вече в блога ѝ може да се видят техниките и схемите на осветление, с които го демонстрира. Тогава в подготовката на сетовете ѝ се включи и нейният мъж. А се оказва, че Сергей е добър и в кухнята, където Оля се случва да снима и негови рецепти, особено на пица.

 

 

Споделя ги заедно с тези, които сама приготвя, в блога си, чието име Пралеска в превод на руски е „гълъбови очи“ – така се казва цветето, което расте в беларуските гори. А мечтата на Оля с гълъбовите очи е да направи книга с рецепти и все повече ресторанти да ѝ се доверяват да снима храната им. 

„Не виждам да има край. Искам да работя в тази сфера повече и повече, защото ми харесва това, което правя“.

 

 

Може да научите повече за рецептите на Оля Бабицкая за работата ѝ зад камерата не само в блога ѝ и в инстаграм, а ако искате да последвате съветите ѝ как да направите снимките си страхотни, може да изтеглете от Play Store приложението ѝ Аwesome.