photo1
09.02.2023

Формулата на Николай Пандев за добрата фотография: Да е различна!

 

Формулата за добрата фотография на Николай Пандев съдържа само една дума. „Различна“. До нея стига след години следване на мечтата си да обикаля света с фотоапарат в ръка. Днес – локален посланик на CANON за България, сбъдва мечти в студиото си в София, но не спира да мечтае за travel кадри. От България. Представяме ви Ники Пандев – фотографът с кадър, достигнал до 5 милиона читатели на National Geographic, който с радост споделя опита си с дори напълно начинаещи във фотографията. С една цел: да вдъхнови повече хора да поглеждат света през обектив.

Началото: афинитет към фотографията и отношение към изкуството

„Не винаги съм си изкарвал прехраната или съм хранил семейството си с фотография. Учил съм за коренно различни неща, но съм доста добър пример за това как, когато имаш страст, отдаден си, фокусиран си в нещо, което много обичаш да правиш – да бъдеш с фотоапарат в ръка, от време на време да натискаш спусъка, да мечатеш - нещата се получават“.

Така започва разказа си за своята среща с фотографията Ники Пандев. И добавя, че винаги е имал афинитет към фотографията и отношение към изкуството:

"Няма да намесвам Художествената гимназия, в която бях влязъл, и още в първия час се бях отказал. Казах си – ОК, математиката ми върви, мразя я, но ми върви, отивам в Математическа гимназия. Доста години по-късно отношението ми към изкуствoто надви и ме провокира да хвана фотоапарата“.

 

Всъщност „хващането“ на фотоапарата се случва далече по-рано - с една история от лятната му ваканция в първи клас. На лагер на морето отива с фотоапарата ZENIT на баща си, зареден с 6 ролки ORWO.

“Tрета ролка, апаратът се изнизва от ремъка, пада на земята и светломерът се чупи отпред. По това време той беше много базов - това беше устройството, което ми казваше: „трябва да си на тези и тези настройки, при тази бленда си на тази скорост“, обяснява почти кинематографично Ники.

Още тогава се проявява като математик, намирайки бързо решение: събира пари от приятелите си и купува една аналогова Skina, в която „слагаш лентата и щракаш". До днес си пази чернобелите снимки оттогава. И спомена от обещанието, което баща му иска от него, когато се връща от лагера в родната Стара Загора: „Следващата година, като отидеш пак на лагер, да не се върнеш с видеокамера и пак с някакво извинение“!

Ники спазва обещанието си. И се фокусира върху математиката и фотографията. Първият му дигитален апарат е FUJI. През 1999-та за първи път снима с него. „Вече бях студент в София, успешен продукт на Математическата гимназия в Стара Загора и неуспешен продукт на на Техническия Университет“, шегува се.

Колко математика има във фотографията

 

 

На въпрос колко математика има във фотографията отговаря:

„То целият живот е формули, даже и в природата. Обаче аз ненавиждам формули и цифри. Накратко - трябва да караме по усет. Трябва да си тренираш окото: както един спортист излиза днес и тича цял ден на пистата, а математикът си тренира мозъка със задачи, ние, като хора на визуалните изкуства, гледаме през визьора и си тренираме окото и мозъка да възприемат света: кадриране, композиция... Тренираме, полагаме усилия“.

Сериозна част от „тренировките“ и „усилията“ си зад обектива Ники Пандев прави извън България.

„Лондон ми беше дом 15 години. Взе ми младите години, но ми даде всичко останало и много голяма част от това, което съм. Ники Пандев може би е Ники Пандев благодарение на тези 15 години в Лондон“, казва.

Там разбира какво е колективност и работа в екип, колко важни са контактите и опита в различни жанрове на фотографията. Основният му „bread and butter“ жанр по това време е снимането на събития. При тях трябва да имаш тайминга и технически да си много подготвен, да си психолог, разказва.

“Да си там и да те няма, да документираш събитието без да го нарушиш“.

Преломният му момент идва с пейзажна фотография

Други уроци научава с пейзажната фотография: дисциплина и търпение.

„Ти имаш режимно време, чакаш златен час, имаш локации. Тоест това: „ами аз трябва да се изкъпя, да ида до тоалетна, забравих кога не съм ял, кракът ме боли – не е опция. Отиваш, снимаш, чакаш, замръзваш. В Исландия съм бил на – 20 градуса, които се чувстваха като – 45. Отидох за 3 дни, а седях 12, обаче кадърът беше в 5 милиона тираж в National Geographic в 125 Anniversary Edition и ми го изпратиха от редакцията във Вашингтон. Това беше преломният момент и ме направи Николай Пандев“.

 

 

И мечтата му за travel photographer се сбъдва. Пътувал от Исландия до Индонезия, в повечето случаи с фотоапарат, Ники пренарежда своите ценности, благодарение на срещите с коренно различни народи и хора.

„И това беше благодарение на фотоапарата. Тоест, дойде фаза в живота ми, в която можех да го изключа, да го прибера в чантата и да се наслаждавам на околния свят: да открия някаква красота в едно стръкче трева, защото съм в пустинята, или в едно камъче в Исландия, където всичко е покрито в сняг и лед. Обективът ме научи да го правя това нещо - да се оглеждам“, признава. И веднага ни вдъхновява със съвет: „Така че не забравяйте да се оглеждате и да мечтаете за момента“.

Преди около 7 години моментът го връща в България. Днес вече не е сам, а със съпруга и с 2 деца.

„За мен е привилегия да вдъхновявам будни млади мозъци. Сега не излизам от студиото – снимам реклама, студийна фотография. Последните 4 години и половина си сбъдвам мечтите там“.

 

 

 

 

Работният му кон е CANON, а най-добрата снимка предстои

„Работният ми кон за последната година и половина е CANON ЕОS R5. Преди това бях с CANON ЕОS R. Когато се появи тази система, си беше любов от пръв поглед“, категоричен е Ники Пандев. А за най-добрата снимка твърди, че: „Трябва да е тази, която ще направя утре".

 

 

И защото по думите му животът е кратък, трябва да не губиш мига.

„Точният лаф е: пейзаж на връщане не се снима. Сега те е вдъхновило нещо – грабваш камерата, излизаш и снимаш. Шансът да я снимаш точно тая снимка, ще те открои от останалите. ОК, всички сме фотографи, но с какво моята фотография би била по-различна? Бидейки различна, тя вече е интересна“.

Уроците, опита и мечтите на Ники Пандев 

 

 

В края на януари Dynaphos даде възможност до опита на Ники Пандев да снима продуктова фотография с постоянно осветление Nanlite да се докоснат десетки. Така в продължение на 5 часа и в две големи вълни над 50 души се срещнаха с него и снимаха трите сета, които подготви, като успяха да отнесат със себе си разпечатка на най-добрия си кадър. И защото в концепцията му за живота да не спираш да мечтаеш е сред пътеводните му светлини, Николай Пандев признава, че извън студийната фотография, работи, за да сбъдне и ето тази мечта. 

„Още повече да се фокусирам на България. С уменията си, с контактите, с това, което знам, което притежавам, което съм, да допринеса за България да бъде показана извън рамките ѝ".

 

 

В статията заглавната снимка с Ники Пандев и кадъра от събитието на Dynaphos са на Диляна Гергова. Авторските снимки на Николай Пандев са предоставени от него и са публикувани с негово съгласие. Повече за неговата работа и контакт с него може да намерите от сайта му и в профилите му в социалните мрежи Facebook, Instagram и twitter.