photo1
23.01.2023

Диляна Гергова: Фотоапаратът ми е добър начин да общувам с хората

 

Виждали сте я десетки пъти. Споделя свой опит или експериментира на живо зад обектива на своя Canon в студиото на Dynaphos. Или пак там, но в разговор със свой колега се опитва да разбере повече за неговия поглед към света през фотоапарата му. За 15 години е публикувала множество кадри. Тези, които сама отличава обаче, са не повече от 20. Не е сигурна още, че стигат за изложба. Но ако трябва да я направи и да ѝ даде име, ще е нещо, свързано с въображаемия ѝ свят. Представяме ви фотографа Диляна Гергова - снима от четвърт век, но се оказва, че няма кадър анфас с фотоапарат в ръка.                                                                                                               

Прохождане във фотографията

„Започнах да снимам в студентските години. Първоначално взимах на брат ми фотоапарата, той ми го даваше. Аз много се мъчех с него, не можех да снимам. Купих си фотоапарат след това, с който пак не можех да снимам. И даже настъпи един застой, при който ме беше страх да го разуча. Но когато се случи, апаратът някак стана неразделна част и е винаги с мен“.

Така започва историята на Диляна Гергова зад обектива. Пред него в този етап предпочита да вижда пейзажи. Фотоапаратът ѝ тогава е лентов Canon.

Първата снимка, от която усеща, че в историята ще пламне и страст, прави на едно дълго пътуване с приятели. „Голямата Базилика в Плиска - може би това е първият ми кадър, в който съм имала някаква композиция. Сега ако го погледнеш, ще видиш, че е с 10% наклон настрани, с някакви тръни, които се опитвах да чистя с редактираща програма. Но тази снимка беше по-различна от останалите“, връща лентата на спомена си Диляна. Пейзажите скоро отстъпват мястото пред обектива ѝ за нейните приятелки. И още след първата фотосесия разбира, че оттук нататък ще предпочита да снима хора.

 

 

„Тъй като аз не съм човек, който много обича да говори с други хора, по-притеснителна съм, осъзнах, че това ми е добър начин да общувам“.

Освен прехода от пейзажите към хората, Диляна прави още един – от лентов към дигитален апарат. Поръчва го от чужбина и когато нейна приятелка ѝ го носи, турбо сапунерът на Canon (с ръчни настройки) веднага влиза в действие. После със стипендията от Университета си купува огледално-рефлексен дигитален фотоапарат.

„Спомням си - имаше останала само една бройка на витрина, цялата в прах – това беше моята бройка. И така лека-полека, постепенно се снабдих с обективи“...

Увлечението обаче не я превръща в роб на техниката.

„Никога не съм била техно маниак: да искам да пробвам най-новото, най-скъпото. За мен фотоапартът е инструмент и го ползвам да заснема това, което искам“, казва Диляна. През ръцете ѝ са минали 5 фотоапарата. Сега работи със системата Canon EOS R и е фен на твърдите обективи.

А за 5 годишната си дъщеря, която в момента снима с моментален фотоапарат, но обича да взима и нейния, с усмивка допуска, че вероятно е дошло времето да ѝ купи личен. С една изключително важна характеристика: да е удароустойчив.

Процесът на подготовка и магията на кадъра

 

 

Диляна Гергова не вади много снимки от сесия и особено за концептуалната си фотография обобщава: „Работя за един кадър“. На въпрос как разбира кога го е постигнала, отговаря:

„Още като го видя на дисплея на апарата, знам, че това ще е кадърът, като по-скоро за мен се свързва с някакво излъчване и настроение, което носи“.

Вдъхновението си може да открие в изображение, излюстрация, книга, дори в определен мотив или тема.

„Обикновено първо имам някакво много малко зрънце идея какво искам да снимам, после идеята се трансформира хиляда пъти. Доста бавен е процесът при мен. Но преди да започна да снимам, обикновено съм си направила една скица, знам какво гоня като емоция и композиция на кадъра“.

Тогава избира и модела. Не крие, че харесва като хора тези, с които работи. Но за всяка конкретна идея мисли предварително на кого точно тя ще му отива.

 

 

Експериментите и уроците

„Обичам да експериментирам, но не съм много смела“, не без смелост признава Диляна Гергова. Харесва ѝ да експериментира най-вече със светлината и с най-различни подръчни материали. Напоследък е събрала всякакви стъкълца от бижута, от дръжки за мивка – стъклени, в различни форми, които да вкарват определени ефекти в кадъра.

Иначе не държи той да е изпипан технически. Предпочита да провокира с него другите да чувстват или да разсъждават. „Искам да правя снимки, които не просто хората да отминат, защото виждат едно красиво лице, защото красиви хора има много и навсякъде, а които да те спрат малко повече, да отключат някаква емоция или да направят определена асоциация“.

 

 

Защо работи с техника на Dynaphos

“Dynaphos предлагат многo разнообразна техника. Хубаво е човек да има достъп до най-различни неща, защото те отключват твоята креативност в различна посока – дали ще снимаш с постоянно осветление, дали ще снимаш с импулсно осветление, отвсякъде можеш да направиш нещо интересно. В крaйна сметка техниката ти дава възможност“, посочва Диляна Гергова.

А за 2023-та личното ѝ предизвикателство ще бъде да предизвика сама себе си - да пробва нетипични за нея неща като снимаме. Предизвиквам я да разкрие и какво иска да извлече от разговорите, които прави в студиото на Dynaphos с други фотографи.

„Няма във фотографията нещо, за което да кажеш – това се прави така, само по този начин, така е правилно. Аз каня хора, които да покажат техния стил, техния начин на мислене“.

Първото творческо преживяване на Диляна Гергова за тази година ще е през февруари. Засега още го обмисля, но целта ѝ отново ще е концептуалният кадър. Dynaphos ѝ пожелава много такива. И най-после да застане пред обектива с фотоапарат в ръка :)

Повече за работата на Диляна Гергова и контакт с нея може да намерите в сайта ѝ, в профилите ѝ във ФБ и Инстаграм, както и ако следите онлайн събитията ни на нашата ФБ страница.