photo1
07.11.2023

Sony пуска на пазара Alpha 9 III - пълноформатен сензор и Global Shutter система

photo2 photo3 photo4 photo5

 

Sony Alpha 9 III - първият в света фотоапарат с пълноформатен сензор и Global Shutter системаi

Новото поколение Alpha 9 III предлага високоскоростни снимки до 120 кадъра в секунда, изображения без изкривявания и затъмняване, синхронизиране на светкавицата при всички скорости на заснемане и още много екстри.

 

7-ми ноември 2023 г. – Днес Sony представя новия революционен фотоапарат Alpha 9 III (α9 III), оборудван с първия в света пълноформатен сензор с global shutter система.

Той позволява на фотоапарата да снима при високи скорости до 120 fps без изкривяване или затъмняване на изображенията. С този иновативен сензор и най-усъвършенстваната AF система на Sony към момента, фотоапаратът може да се похвали с AI автофокус, способен на до 120 AF/AE фокусни изчисления в секунда, както и с възможност за синхронизация на светкавицата при всички скорости на снимане; α9 III разкрива цял нов свят на възможности, с които професионалните фотографи могат да уловят решаващия момент.

“Новият Alpha 9 III е знаково постижение за бизнеса с цифрова фотография на Sony,” каза Ян Салмон Леганьор, Директор IP&S Маркетинг, Sony Europe. “Всяка нова технология в този фотоапарат - от сензора до размера и местоположението на всеки бутон и всяка функция от менюто, са разработени с мисъл как най-добре можем да посрещнем нуждите и изискванията на професионалните фотографи, как да адресираме конкретните искания и обратната връзка от нашата общност от дигитални фотографи. Ние се вслушахме в това, което те имаха да ни кажат, и за нас е огромна радост, че новите възможности, които Alpha 9 III предлага, вече са реалност... Това са възможности, които позволяват на фотографите да улавят неща, които не са могли досега.” Салмон Леганьор допълни, “Творците от цял свят вече могат да постигнат дори още по-динамични и изразителни кадри, като комбинират Alpha 9 III с нашата богата серия обективи и по-специално с новия 300mm F2.8 G Master – най-лекият в света телефото обектив с широка бленда.”

Характеристики на α9 III

Първият в света сензор с глобален затвор разкрива нови измерения във фотографията:

Новият α9 III е оборудван за първи път в света с нов пълноформатен многослоен CMOS сензор с глобален затвор с приблизително 24,6 ефективни мегапиксела и вградена памет, в комбинация с най-новия процесор BIONZ XR®. Така се постигат серийни снимки без затъмнение с AF/AE проследяване със скорост до приблизително 120 кадъра в секунда. Новият α9 III предлага фокусна равнина на AF с фазово засичане с висока плътност. Специален AI процесор използва AF с разпознаване в реално време, за да разпознае различни обекти с висока прецизност. Благодарение на комбинацията от висока скорост на заснемане до 120fps и изключително прецизно разпознаване на обектите, вече можете с лекота да заснемате решителни сцени и моменти, които не могат да се уловят с невъоръжено око. AI процесорът, използван в α9 III, поддържа запис на видео клипове и снимки с точно разпознаване на обектите и техните движения, което представлява значително подобрение в сравнение с разпознаването на очите на човек при Real-time Recognition AF и Real-time Tracking, като автоматично разпознава, проследява и фокусира върху очите на конкретен обект. α9 III предлага 8.0 стопа на оптичната 5-осова вградена стабилизация на изображението, което позволява висококачествено рендиране на изображението.

Скоростта на затвора не е ограничена от техническите възможности на сензорите с традиционен механичен затвор, благодарение на което се постига максимална скорост на затвора от 1/80000 от секундата (1/16000 секунди при серийно заснемане), което прави възможно да запечатвате кадри с висока скорост без изкривявания. Ако е поставена съвместима светкавица Sony, като например HVL-F60RM2 или HVL-F46RM (продават се отделно), светкавицата може да се синхронизира за снимки за всички скорости на затвора до 1/80000 от секундата. При предходните модели, ако потребителят освободи затвора при скорост по-бърза от скоростта на синхронизация на светкавицата, количеството светлина рязко спада, но с функцията за пълна синхронизация със светкавицата при всички скорости вече е възможно да се заснемат сцени, които не могат да бъдат уловени лесно с конвенционалните технологии. При снимане на фотографии или видео клипове с LED осветление, функцията Hi Frequency Flicker може значително да намали проблемите с високочестотното премигване на светлината, като позволява на скоростта на затвора да се регулира прецизно спрямо честотата на премигване, докато наблюдавате екрана.

α9 III предлага различни режими на забавяне на освобождаването, които позволяват на потребителя да приоритизира забавянето на освобождаването на затвора или дисплея на визьора/екрана. Новата функция Pre-Capture позволява на потребителя да се върне назад до 1 секунда и да запише момента преди натискането на спусъка, промяна на Continuous Shooting Speed Boost по време на снимки и по-голяма издръжливост, с което гарантирано улавяте важните моменти благодарение на голямата буферна памет и цялостно по-високата скорост на системата, позволяваща запис на приблизително 390 Fine JPEG кадъра с една  30 fps серия.

Персонализируемите фокусни зони са разширени и включват размери от XS до XL вместо предходните S, M и L. Функцията Preset Focus/Zoom позволява запаметяване на предварително зададените настройки на фокуса и приближението във фотоапарата за бързо извикване при необходимост. Освен от съществуващия стандартен размер на рамката на баланса на бялото, потребителят вече може да се възползва и от други размери в зависимост от нуждите си, което позволява фина настройка на бялото след композиране на кадъра. α9 III предлага усъвършенствани характеристики като най-новите AF алгоритми за постигане на висока прецизност на AF дори при ниски нива на осветеност до EV-5 в режим AF-S (ISO 100 еквивалент, F2.0 обектив), AF проследяване за серийно заснемане при F22 и снимки в композитен RAW формат, който ви дава възможност да комбинирате множество последователни кадъра в едно изображение с висока скорост.

Усъвършенствани видео характеристики без изкривяване

Сензорът с глобален затвор доставя впечатляващи изображения без изкривяване както за видео клипове, така и за снимки. Например, потребителят може с лекота да снима близката гледка от бързо движещо се превозно средство като автомобил или бързо движещи се обекти. Този фотоапарат е първият от серията Alpha™, който може да записва видео с висока кадрова честота 4K 120p без кроп, което позволява на потребителя да снима от желания зрителен ъгъл. Също така е възможно записването на видео клипове с висока 4K 60p резолюция и 6K презапасяване.

α9 III използва гамата S-Cinetone™, която е създадена при разработването на цифровата камера VENICE за видео продукции, за да помогне на човешката кожа и обекти да изпъкнат красиво, и създава естествени светли акценти. α9 III предлага най-новите видео характеристики, включително богата градация и S-Log3, а в Log режим може да отразява и показва любимите импортирани LUT на потребителя. α9 III е съвместим с мобилното приложение "Monitor & Control" за автори на видео съдържание.

Функционалност и надеждност за професионалистите

Sony се вслушва в гласовете на професионалните фотографи и създава функционалност и надеждност, които отговарят на техните нужди. Формата на грипа е подобрена с ергономичен дизайн, който лесно и удобно приляга в дланта на потребителя без излишно напрежение дори при използване на телефото обектив за продължителни периоди от време.

Вертикалният грип VG-C5  (продава се отделно) предлага същата удобна функционалност като при хоризонтални снимки и осигурява удобна опора за продължителни снимачни сесии. Грипът и зоната на затвора са със същия дизайн като основното тяло на фотоапарата, което позволява да запечатвате кадри без никакъв дискомфорт със същата функционалност като тялото на фотоапарата. α9 III предлага 4-осов въртящ се LCD екран, който може да се управлява с докосване за интуитивна работа при използване на обновеното меню. Електронният визьор използва Quad XGA OLED с 9,44 милиона точки и постига висока видимост при същата яркост като α7R V и приближение от приблизително 0,90. В предната част на фотоапарата е поставен персонализиран бутон, като можете бързо и лесно да променяте скоростта на серийното заснемане от персонализирания бутон, когато му е зададена функцията Continuous Shooting Speed Boost, докато пръстът държи удобно грипа. Този дизайн е особено полезен за професионалните фотографи, които снимат във всякакви среди.

Скоростен работен процес и работа с големи обеми за незабавна доставка на заснетия материал

Една от новите функции на α9 III е филтър при възпроизвеждане на изображенията, с който потребителят може лесно и ефективно да избере голям брой изображения при високоскоростно серийно заснемане, а ново меню с функции може да се използва дори и по време на възпроизвеждане. И двете функции са в подкрепа на професионалния работен процес от самото заснемане до доставянето на кадрите.

Сега може да използвате ново функционално меню по време на преглед, за да можете лесно и ефективно да изберете голям брой кадри при високоскоростно серийно заснемане. Менюто "Playback Function" може да бъде предварително зададено, за да можете лесно да извършвате различни операции като защита на кадъра, прехвърляне към смартфон, FTP пренос и др. по време на прегледа. Потребителите вече могат да изберат филтрираните с Playback филтър кадри и да ги възпроизведат от функционалното меню за по-лесна доставка на определени кадри. Фотоапаратът е оборудван с отделен микрофон на гърба за гласови бележки, който е разположен близо до устата за ясен аудио запис дори и в шумна среда. Записаните аудио данни могат да се прехвърлят през FTP заедно с кадрите. Фотоапаратът позволява на потребителя да настрои до 20 предварителни настройки от ITPC (International Press Telecommunications Council), международен консултантски орган, в който участват журналистически организации от различни страни.

α9 III може да прехвърля данни до два пъти по-бързо в сравнение с α9 II. С 5 GHz комуникация се предлага максимална скорост и стабилност за новинарските и спортни репортери, които трябва да доставят своите материали на момента през FTP, както и при работа в студийни условия. α9 III позволява да записвате снимки и видео клипове на медиен носител по различни начини и включва два слота за медийни карти, които поддържат CFexpress Type A, както и UHS-I и UHS-II SD.

Фотоапаратът е съвместим с професионалното мобилно приложение "Transfer & Tagging", което допълнително ускорява работния процес до доставката на кадрите, и приложението "Remote Camera Tool", което позволява дистанционно снимане от PC с кабелна LAN връзка. Sony също така планира да поддържа нова версия на Camera Remote SDK, пакет за софтуерна разработка, който позволява дистанционно управление на фотоапарата и промяна на настройките за снимане.

В допълнение има планове α9 III да поддържа функционални подобрения като FTP функционалност, серийно възпроизвеждане и поддръжка на формат C2PAxv xvi с последващо обновяване на софтуера на фотоапарата.

Sony ще продължи да разширява различни функции като корекция на фокусното дишане, серийно възпроизвеждане и поддръжка на формат C2PA за α1, α7S III и α9 III в бъдеще,xvii за да отговори на нуждите на професионалистите.

 

За по-подробна информация, моля посетете: https://www.sony.bg/electronics/smeniaemi-obektivi-fotoaparati/ilce-9m3

Архивно видео от специалното Alpha събитие: https://youtube.com/live/nw8dSFwPJdI