photo1
03.03.2023

До Антарктида и назад с Еленко Kасалийски и техника за видео заснемане от Dynaphos

 

Около два месеца отне на една Екшън камера GoPro HERO9 Black и три батерии SmallRig VB99 mini V Mount Battery да стигнат от шоурума на Dynaphos до Антарктида, да снимат няколко терабайта видео и да се върнат обратно у нас. Ако можеха да говорят, със сигурност щяха да разкажат невероятната си история за работа при минус 20 градуса. Режисьорът и оператор Еленко Касалийски, част от 31-та Антарктическа експедиция на България до Ледения континент обаче обяснява, че студът е бил само едно от предизвикателствата пред техниката, с която заминава да снима филм за полярниците:

„Проблемът е вятърът и влагата. Постоянно си влажен. Вятърът носи някаква дисперсия, капчици вода, които постепенно се набиват в обектива и трябва постоянно да ги бършеш“.

Еленко започва подготовката си за това пътуване около година преди експедицията.

“За тази година трябваше да се подготвя с техника. Защото никой от нас не тръгва на снимки без завършен сценарий, без ясна концепция, заглавие и разписан от... до сценарий. Той винаги се променя. Но трябва да си готов“.

За да е готов, зад проекта му плътно застава Dynaphos с Екшън камера GoPro HERO9 Black и три батерии SmallRig VB99 mini V Mount Battery .

„Безкрайна благодарност към Dynaphos – те са от малкото фирми, които застанаха зад този проект, но те застанаха много сериозно“, признава режисьорът и обобщава резултата от работата си с техниката, с която в голяма степен документира самото пътуване. „Чудесни кадри направих с GoPro 9-ката. Мнoго бързо падаха батериите, но пак с колегите от Dynaphos измислихме вариант, с който към камерата да се подава външно захранване V-LOCK. То се държа безупречно!“

С екшън камерата Еленко Касалийски снима, пътувайки в лодките.

„Когато една лодка се движи с определена скорост на вълни до 3-4 метра, те правят едни големи амплитуди, друга камера не може да издържи със сигурност. А тази камера държи прав хоризонт. В Пимпиревия ледник, където лодката се движи между откъснати големи парчета от ледника – колегите я наричат супа от ледени блокове – пак само с Go Pro-то можеш да се справиш“.

 

 

Извън техниката, осигурена от Dynaphos, той носи и голяма камера Sony. С нея снима на борда на българския военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, с който за първи път пътуват нашите полярници. В моментите на по-бурни води обаче отново работи с GoPro-то.

“Имаше моменти, когато стоиш в коридора и амплитудата - беше не знам точно, може би около 60 градуса. А после си гледам материала в София – този коридор не се клати“.

Когато стъпиш на твърда земя, предизвикателството пред техниката е друго – студът, при който батериите се изтощават бързо. Dynaphos предлагат на Еленко да се довери на три SmallRig VB99 mini V Mount Battery. С тях захранва и двете си камери.

„Те се държаха много добре. Ще ви дам сравнение. Голямата ми камера е с голям чип и харчи много ток. Ако в София снимането с нея и с тези външни power bank-ове V-LOCK издържаше час и половина, там издържаше 45 минути. Говорим за снимачно време. При 3 батерии, ти нямаш проблем за целия ден. Батериите спасиха това да може да се снима без да се съобразявам с това, че е студено, влажно, че духа и че след половин час нещо ще има, което да се заснеме, а аз няма да мога да го заснема“.

 

 

Заключението му:

„Беше мислено преди да тръгнем. Някакъв опит имам най-вероятно, но в същото време се мислеше с колегите от Dynaphos. Сам не става“. A това за Еленко Касалийски е и един от големите уроци на пътуването до Антарктида – че се постигат резултати, когато се работи екипно. Другият урок – как за 7 години сме губили неща, създавани преди хилядолетия. По думите му все още може да се видят прекрасни животни, но снегът, който вали, не се превръща в лед. А високите хълмове, покрити с вечни ледници преди десетилетие, сега са големи скали.

 

 

В Dynaphos сме горди, че помогнахме в снимачния процес. Очакваме с нетърпение и целия  филм на Еленко Касалийски.