photo1
02.03.2023

Мартин Граховски ни кани да попътешестваме из Намибия и Норвегия с Canon EOS R6

 

​Фотоапаратът Canon EOS R6 е в основата на кита, с който Мартин Граховски тръгва на пътешествие от Намибия до Норвегия. 21 минутното видео за северната европейска страна, една десета част от което абонатите на youtube канала на Dynaphos имаха привилегията да гледат още в края на миналия октовмри, вече е достъпно в youtube канала на приключенеца с камера в ръка.

Величествени фиорди; мъгли, издигащи се от нищото, водопади, които сякаш „валят“ от небето и контрастират врко на почти пасторалните картини с кротки овце и полски цветя може да видите във филма на Мартин Граховски, озаглавен „Norway - A Cinematic Diary“. Човекът в този видео дневник изглежда като за малко дошъл в една изначална и вечна земя. Как Граховски е постигнал такова внушение? Като изключим търпението, истинския хъс на „ловеца“ за интересения момент, страстта, любопитството, опита и таланта... с един доста „хибриден и особен“ по думите му кит.

 

 

Мартин тръгва за Норвегия с малкото и леко тяло на фотоапарата Canon EOS R6, към което добавя Canon обективите RF 24-70 mm F2.8L IS USM и RF 15-35 mm F2.8L IS USM, Tilta Mirage Matte Box система, ND филтри, Ninja 5 монитор и микрофон Rode NTG. За да не „умре“ на най-интересното обаче системата, в Dynaphos Мартин Граховски получава и релса, на която се закача допълнителна батерия.

 

 

Преди Норвегия китът – с малки различия - е изпробван в горещата, цветна и много динамична Намибия. В Намибия, където пристигайки, разбира, че е забравил обектива си RF 24-70 F2.8L IS USM, осъзнава, че това е повод да промени гледната си точка към това, което иска да документира. Сред обективите, които носи със себе си, подчертава ролята на RF 100-500 mm F4.5-7.1L IS USM.

„Първото предимство на този кит е, че е много лек. Второ, когато снимаш в държви, където не си много запознат с култури и отношения, там най-добре е да снимаш с малки камери, които не бият на очи“ – разказва Граховски. Освен всичко това, отчита колко е важно Canon да се комбинира с обектив RF 100-500 mm F4.5-7.1 L IS USM. "Това означва, че стигаш още по-близо до това, което искаш да снимаш. Тогава осъзнаваш каква свобода е да можеш да снимаш отдалече, а да стигаш чак до окото на слона“.

За кита, използван и в Норвегия, и в Намибия, той отчита като огромно предимство и бързината, с която можеш да сложиш системата на гимбъл, за да получиш характерната за него плавност на движенията. Подчертава и още едно предимство на малката и лека система на Canon EOS R6 в пътуванията си – че има „уникална острота“.

“Като цяло съм далтонист и не мога да видя цветовете с яркостта, с която вие ще ги видите. Много важно ми е, че когато сложа файловете в програмата за монтаж, да знам, че мога бързо да достигна някакво базово ниво до това, което съм видял на мястото, до което съм пътувал. Това беше голям плюс в Canon EOS R6-цата - че ми позволи по много подобен начин да монтирам и да разказвам историите, и да си играя с цветовете по минимален начин, но да докарам нещо, което изглежда естествено и което за мен е най-важното“.

Още за последните видео историите, разказани от Мартин Граховски през окото на Canon EOS R6, може да си припомните във видеото, снимано в студиото на Dynaphos. В него е и филмът му от Намибия. А все още горещият му 21 минутен кинематографичен дневник от студената Норвегия може да гледате тук.

Тази пролет разказвачът на истории, видени през обектив, ще пътува към Виетнам. С какво и какво ще снима там – очаквайте да ви разкажем в портрета, който ще му направим. С думи.