photo1
02.11.2022

Canon EOS R6 Mark II - Най-бързият фотоапарат от системата EOS R досега

 

Не правете компромис с креативността си: покорете нови висоти във фотографията с бързия EOS R6 Mark II

Най-бързият фотоапарат от системата EOS R досега.

 

София, България, 2 ноември 2022 г. – днес Canon разширява авангардната система EOS R със своя най-бърз и усъвършенстван пълнокадров безогледален фотоапарат досега EOS R6 Mark II, поддържащ серия от снимки с 40 fps, невероятен автофокус при слаба светлина и запис на 6K RAW / 4K UHD видео. Като най-нов модел в гамата за хибридно снимане, EOS R6 Mark II използва мощния потенциал на гнездото RF и предефинира стандартите, зададени от EOS R6. Той вдига летвата за заснемане на снимки и видео с уникалната си комбинация от водещи в класа характеристики, спираща дъха скорост, стабилност и професионални функции за запис на видео.

 

Ненадминат фокус

Използвайки същия процесор DIGIC X, на който са базирани EOS R5, EOS R6 и флагмана EOS-1D X Mark III, в комбинация с новия 24.2-мегапикселов CMOS сензор, EOS R6 Mark II поддържа признатата технология от следващо поколение Dual Pixel CMOS AF II, осигурявайки несравними нива на скорост и надеждност.

EOS R6 Mark II може да проследява обектите в прецизен фокус, докато се движат из сцената. С помощта на усъвършенстван алгоритъм за изкуствен интелект той разпознава хора, превозни средства[i] – в това число вече самолети и влакове – и животни, сред които вече и коне/зебри[ii]. Типът обект за разпознаване може да бъде избран чрез менюто или с използване на новата функция „Авто“ в зависимост от сценариите, в които фотографът снима. Чрез функцията за проследяване на очи потребителите могат да определят кое око (лявото или дясното) да получи приоритет за фокусиране, а когато очи не могат да бъдат разпознати, EOS R6 Mark II фокусира вместо това лицето в кадъра. Дори ако човекът се обърне за миг, фотоапаратът продължава да проследява главата му, а ако главата не се вижда, продължава да проследява тялото.

EOS R6 Mark II е оборудван с най-ефективната система за стабилизиране на образа в света за снимане с до 8 стъпки[iii] по-ниска скорост на затвора. Използвайки комбиниран стабилизатор на образа – оптичен плюс вграден във фотоапарата – той е способен да снима продължителни експонации без статив с изключителна яснота и рязкост. Фотографите могат също така да улавят атмосферата независимо от условията – да фокусират ясно при осветеност до -6,5EV[iv] и да снимат с чувствителност до ISO 102 400.

 

Скорост от следващо поколение за системата EOS R

Поставяйки нови рекорди за скорост, EOS R6 Mark II е най-бързият EOS на Canon досега[v]. Може да заснема серия от снимки с до 40 fps[vi] с електронен затвор (варианти и за 20 fps и 5 fps) и до 12 fps с механичен затвор, улавяйки мигове, които са почти незабележими за човешкото око. В сравнение с EOS R6, новият сензор намалява изкривяванията от поредовото сканиране на затвора, позволявайки електронният затвор на фотоапарата да се използва за „замразяване“ на движението на динамични обекти.

Наред с това EOS R6 Mark II е в крак с нуждите на фотографите благодарение на функцията за предварително снимане в режим на серия от снимки в RAW формат, която съхранява запис на действието от ½ секунда преди началото на снимането – голямо предимство при заснемане на непредвидими обекти – от тенисисти до малки деца. Режимът за серия от снимки в RAW формат снима с честота 30 fps общо до 191 кадъра, като съхранява всяко изображение в отделен CR3 файл – всички с AF проследяване. Отделните изображения могат да бъдат извлечени от тази серия чрез софтуера Digital Photo Professional на Canon или чрез фотоапарата и да бъдат съхранени като отделни JPEG, HEIF или RAW файлове.

 

Отговор на търсенето на усъвършенствани възможности за запис на видео

Използвайки цялата ширина на сензора, EOS R6 Mark II е единственият фотоапарат в своя клас[vii], който може да записва 4K 60p UHD видео, като едновременно с това фокусира чрез системата Dual Pixel CMOS AF II. Всички 4K записи са създадени чрез предискретизация от 6K данните на сензора, което води до превъзходно качество на изображението. За самостоятелно работещи видеографи, които търсят още по-широки възможности, EOS R6 Mark II извежда 6K RAW сигнал през HDMI, който може да бъде записан чрез рекордер Atomos Ninja V+ във формат ProRes RAW. Това осигурява по-висока детайлност, както и възможност за регулиране на някои параметри, като например баланса на бялото, при обработката.

Потребителите могат да използват режим за предварителен запис на видео – когато режимът е активиран, последните 3 или 5 секунди от видеото се записват от фотоапарата в режим на готовност, което позволява заснемане на действието още преди да сте натиснали бутона за запис. Идеален за неповторими моменти или непредсказуеми сцени.

EOS R6 Mark II е с подобрена архитектура на електрониката, позволяваща удължено време за запис – над 40 минути запис на 4K 60p с предискретизация или до 6 часа запис на 4K 30p[viii] (ограничението за запис от 29,59 минути на предходния модел е премахнато) – в зависимост от температурата на околната среда, капацитета на картата памет и заряда на батерията.

Помагайки на авторите на съдържание и видеографите да отговорят на нарастващото търсене на ефектни снимки и видео, иновативният EOS R6 Mark II може да записва невероятно видео със забавен каданс и поддръжка на автофокус във формат Full HD с кадрова честота до 179,82fps. По време на запис на видео може да се използва функцията за условни цветове като ориентир за настройката на експонацията, което е особено полезно в условия, в които е вероятно да възникне преекспониране. С поддръжка на HDR чрез PQ и популярния формат Canon Log 3 на Canon създателите на съдържание могат да заснемат спиращо дъха реалистично видео и да постигат повече изразителност – потопявайки зрителя в съдържанието. Когато се използва със съвместими обективи[ix], EOS R6 Mark II също така прилага корекция на „дишането“ на фокуса, която компенсира промяната на зрителния ъгъл при фокусиране, създавайки истински кинематографски ефект.

 

Интелигентна свързаност за изпращане на съдържание

С актуализиран Bluetooth v.5 и Wi-Fi (5GHz) EOS R6 Mark II може лесно да се свързва към смартфони и мрежи за високоскоростно споделяне на файлове и FTP/FTPS/SFTP трансфер, което осигурява лесно редактиране и споделяне дори когато сте в движение. Фотоапаратът може също така да се управлява дистанционно чрез приложенията Camera Connect и EOS Utility, когато е свързан към PC, Mac или смартфон чрез Wi-Fi или високоскоростна връзка USB-C. За полупрофесионалните фотографи и създателите на съдържание изпращането на съдържание е също толкова важно, колкото и заснемането на изображения и видео. EOS R6 Mark II поддържа автоматичен трансфер на изображения през мобилно устройство към облачната платформа image.canon за лесно споделяне и отпечатване на изображения.

EOS R6 Mark II може да се използва като уебкамера за PC и Mac компютри, работещи с приложения за видеоразговори като Skype, Zoom и Teams, без нужда от инсталиране на допълнителен софтуер. Тази технология за незабавно използване без настройки е съвместима със стандартните драйвери USB Video Class (UVC) и USB Audio Class (UAC), които са вградени в операционните системи Windows и MacOS. Фотоапаратът осигурява подобрено качество на изображението в сравнение със стандартните компютърни уебкамери – много подходящо за създаване на добро впечатление във видеоразговори онлайн.

 

Разширена креативност за създателите на съдържание

Потребителите на фотоапарати от съществуващите системи EOS и EOS R ще усвоят с лекота EOS R6 Mark II, предлагащ познатата интуитивна навигация и доказана ергономичност. Оборудван с многофункционално чехълче с интерфейс от следващо поколение, EOS R6 Mark II може да се използва с нова серия аксесоари, включително наскоро пуснатата на пазара SPEEDLITE EL-5. Тези аксесоари могат да се използват без допълнителни кабели, а в някои случаи и без допълнителни батерии.

Корпусът на фотоапарата се отличава със здравината, характерна за Canon, и е устойчив на неблагоприятни атмосферни условия. Електронен визьор с висока резолюция от 3,69 милиона точки предлага кристално ясен изглед при заснемане на снимки или видео, тъй като се опреснява със 120 кадъра в секунда. Наред с това EOS R6 Mark II е наследил функцията за симулация на оптичен визьор от EOS R3, която осигурява естествен изглед с добра детайлност в тъмните и ярките зони, отлична видимост на тъмни места и градация. EOS R6 Mark II е съвместим със същите батерии LP-E6 и същата ръкохватка с батерии като на EOS R6, но с предимството, че времето за работа с батерията е удължено с приблиз. 50% при използване на LCD дисплея.

 

Приложение Canon Camera Connect

Успоредно с пускането на EOS R6 Mark II на пазара Canon обявява и актуализация на своето приложение Camera Connect, което предоставя свеж нов външен вид и усещане, както и подобрена свързаност и опростена работа. Актуализацията v.3 превръща приложението в централен портал, предоставящ на потребителите лесен достъп до други софтуерни продукти и услуги на Canon, като например приложението за печат или облачната услуга image.canon. Чрез приложението потребителите на Canon могат да свързват фотоапарата си към смартфон или таблет, за да го управляват дистанционно, да задават фини настройки на изображения, да ги изтеглят или споделят, докато са в движение, и дори да изтеглят актуализации на фърмуера за своя фотоапарат[x].

Също днес излизат на пазара и RF 135mm F1.8L IS USM – телеобектив с твърдо фокусно разстояние, който е идеален за портретни снимки в условия на слаба светлина, и SPEEDLITE EL-5 – висококачествена светкавица Speedlite за заснемане на сватби и събития.

Допълнителна информация за EOS R6 Mark II можете да намерите тук: https://www.canon.bg/cameras/eos-r6-mark-ii/  

 

EOS R6 Mark II – основни характеристики:

 • Dual Pixel CMOS AF II
 • Серия от снимки с 40 fps с електронен затвор и 12 fps с механичен затвор
 • Серия от снимки в RAW формат с 30 fps с функция за предварително снимане
 • Стабилизатор на образа за 8 стъпки по-ниска скорост на затвора
 • 24.2 -мегапикселов сензор

 

Бележки:

[i] Превозните средства включват автомобили, мотоциклети, влакове и самолети.

[ii] Животните включват кучета, котки, птици и коне.

[iii] Хоризонтално завъртане/надлъжно накланяне, съгласно стандарта CIPA, 8,0 стъпки по-ниска скорост на затвора с RF 24-105mm F4 L IS USM при фокусно разстояние 105 mm.

[iv] С обектив с отвор на диафрагмата f/1.2, централна AF точка, в режим „AF при единичен кадър“, при 23°C / 73°F и ISO 100. С изключение на RF обективи с покритие за омекотяване на контурите (DS) в ефекта „боке“.

[v] Актуално към 2 ноември 2022 г.

[vi] Честотата на серия от снимки може да е по-ниска в зависимост от обекта/условията на снимане, настройките на фотоапарата или използвания обектив и др. За повече информация вижте пълното ръководство на потребителя. За информация относно обективите, които поддържат максималната честота на заснемане на серия от снимки със „Следящ AF“, вижте допълнителната информация за EOS R6 Mark II в уебсайта „cam.start.canon“. В зависимост от естеството на обекта или условията на снимане може да възникне изкривяване от поредовото сканиране на затвора.

[vii] Според проучване на Canon от 1 ноември 2022 г.

[viii] Ако зарядът на батерията и картата памет позволяват.

[ix] Понастоящем съвместимите обективи след актуализации на фърмуера са:

 • RF 14-35mm F4 L IS USM
 • RF 15-35mm F2.8 L IS USM
 • RF 24-70mm F2.8 L IS USM
 • RF 24-105mm F4 L IS USM
 • RF 70-200mm F2.8 L IS USM
 • RF 70-200mm F4 L IS USM
 • RF24mm F1.8 Macro IS STM поддържа тази функция фабрично и не изисква актуализация на фърмуера.

[x] Тази функция е съвместима само с някои фотоапарати. Посетете страницата на приложението Camera Connect за повече информация.