photo1
26.10.2022

Новият Sony Alpha 7R V с автофокус от ново поколение с усъвършенстван процесор

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6

 

Sony Alpha 7R V предлага подобрено разпознаване на обектите, високо качество на изображението с висока 61.0MP резолюция от серия R и подобрени видео функционалности в комбинация с интуитивен интерфейс и висока надеждност

Днес Sony обяви Alpha 7R V -  най-новият фотоапарат от серията 7R, част от придобилите широко признание безогледални фотоапарати със сменяеми обективи от серията Alpha. Alpha 7R V комбинира, за първи път във фотоапарат от серията Alpha 7R, сензора с най-висока резолюция на Sony с мощния процесор BIONZ XR™. Комбинацията от висока резолюция и този процесор позволява нови достижения в разпознаването на обектите и запечатването им както в снимки, така и във видео клипове. Новият Alpha 7R V предлага снимки с качество 61.0MP, изключително 8K[i]  качество на видеото, най-ефективната 8-стопа[ii] стабилизация на изображението, предлагана някога в който и да е от фотоапаратите Sony Alpha, нов 4-осов въртящ се дисплей, функции за високоскоростна комуникация, висока степен на функционалност и гладко интегриране на работния процес. Най-новият фотоапарат на Sony е идеален за професионалисти, които се нуждаят от първокласен инструмент за заснемане на изображения с висока резолюция.

“Най-новото попълнение към нашата серия Alpha 7R е идеалният пример за неуморните ни усилия да разработваме нови, водещи за индустрията технологии,” каза Ян Саймон Леганьор, Директор Продуктов маркетинг, Цифрова фотография, Sony Europe. “С огромно вълнение представяме изцяло новия Alpha 7R V с изключително усъвършенствана AI интеграция, благодарение на която получавате автофокус възможности от ново поколение. Очакваме с вълнение да видим, какво нашата общност ще успее да създаде с новия Alpha 7R V.”

Подобрен AF на база новоразработен AI процесор

Alpha 7R V предлага AF от ново поколение с подобрено разпознаване на обектите благодарение на изцяло нов процесор с AI (изкуствен интелект), който включва дълбокообучение. Най-новата базирана на AI обработка използва подробна информация за приблизителната поза на човешкото тяло, за да подобри драматично прецизността, с която фотоапаратът разпознава обекти, и да позволи използване на пълната потенциална резолюция[iii]. Базираното на AI разпознаване на обектите също е разширено и вече включва няколко нови вида обекти, включително превозни средства и насекоми[iv].

Освен усъвършенстваните AI технологии Alpha 7R V предлага подобрения в много любими функции от останалите фотоапарати в серията Sony Alpha, които вече са включени за първи път и в серията Sony 7R:

  • Безотказно проследяване в реално време с Real-time Tracking[v]
  • По-бърза AF система с по-прецизна и широка фокусна зона и висока плътност.
  • Серийни снимки до 10 fps[vi] с AF/AE проследяване
  • Тихо заснемане без вибрации[vii] при скорости до 7 fps[viii]
  • Серийно заснемане на до 583 изображения в компресиран RAW формат при висока скорост[ix]

Alpha 7R V предлага и функции на фокуса, които поддържат висока резолюция, включително DMF[x] (директен ръчен фокус) през цялото време и серийни снимки с различно фокусно разстояние (bracketing)[xi] - силно желана функция, която позволява наслагването на изображения с различен фокус.

 

Изключителна резолюция, възможна само със серията Alpha 7R на Sony

Alpha 7R V е разработен да осигурява невероятно количество детайли благодарение на най-новия процесор BIONZ XR™ и 35mm пълноформатен сензор Exmor R™ CMOS с подсветка и приблизително 61.0 милиона ефективни мегапиксела. Най-новият процесор BIONZ XR гарантира, че се използва пълната потенциалната резолюция на сензора на фотоапарата, за да получите най-високата резолюция при ниска чувствителност от цялата серия Alpha до момента. Това позволява настройки на чувствителността от ISO 100 до ISO 32000[xii] както за снимки, така и за видео клипове и широк динамичен обхват от 15 стопа[xiii] за снимки.

Цялата система за стабилизация на Alpha 7R V е обновена с нов блок за високо прецизна стабилизация на изображението, усъвършенствани жироскопски сензори и оптимизирани алгоритми на стабилизация на изображението както за снимки, така и за видео. В допълнение към компенсациятаii от 8 стопа за снимки, новият алгоритъм за стабилизация осигурява прецизно засичане и управление до ниво отделен пиксел, което ви позволява да разгърнете пълния 61.0-мегапикселов потенциал на сензора за улавяне и най-фините детайли от вашите обекти. Най-новият фотоапарат на Sony предлага и обновена функция Pixel Shift Multi Shooting, която използва прецизната вградена система за стабилизация и управление на изображението, като записва няколко изображения с изместване на пикселите, които на по-късен етап се обединяват с помощта на компютър за постигане на зашеметяваща резолюция в един единствен кадър. С помощта на най-новата версия на компютърното приложение Imaging Edge Desktop™ Ver.3.5, малките измествания на ниво пиксел, като например от промяна в позицията на обекта или на листата на дърветата, се засичат и коригират автоматично за перфектно обединение[xiv]. От данните може да се постигне обединение на 16 изображения с приблизително 240.8 милиона пиксела (19,008 x 12,672 пиксела)[xv], което е еквивалентно на приблизително 963.2 милиона пиксела. Alpha 7R V поддържа и разнообразни възможности за прецизно управление на външна светкавица за допълнителна творческа свобода. Освен това при трудни светлинни условия Alpha 7R V ефективно потиска нежеланото трептене от изкуственото осветление [xvi] за снимки и за видео.

Сред допълнителните функции, които осигуряват повече гъвкавост при снимки, са:

  • Добавяне на Lossless RAW компресиране на изображението и възможност за избор между различни размери и качество на RAW формата.
  • Значително разширен клин (бракетинг) на фокуса и експозицията.
  • Creative Look настройки за снимки и видео клипове от самия фотоапарат.
  • Висококачествени HEIF изображения с високо ефикасна компресия.
  • Широк диапазон на яркостта за изглед на голям екран.

 

Възможности за видео с кинематографско качество

Освен невероятни фотографски възможности Alpha 7R V предлага и усъвършенствани възможности за видеозапис. Най-новият фотоапарат на Sony предлага 8Ki 24/25p видео, 4K видео с презапасяване от 6.2K без обединяване (binning)[xvii], кодек MPEG-H HEVC/H.265 с висока ефикасност, вътрекадров запис, запис с параметри 10-bit 4:2:2 и още много функции за високо качество на изображението и гъвкавост при обработка. Също така се използва подобрено разпознаване на обектите за безпрецедентно надеждно проследяване в реално време, компенсиране на нежеланото изместване на фокуса, възможност за използване на метаданните от фотоапарата по време на постпродукционната обработка и вградена в тялото стабилизация на изображението. В допълнение към вградената стабилизация на изображението в режим Active mode[xviii] за по-гладък запис в движение, Alpha 7R V е съвместим с определени обективи[xix] с вградена стабилизация на изображението за още по-стабилно кадриране и гладък запис.

 

Функционалност и надеждност

Alpha 7R V съчетава изключителна надеждност за професионалните ви нужди както за снимки, така и за видео клипове, с компактно, леко тяло. Alpha 7R V предлага нов 4-осов въртящ се LCD екран,[xx] който комбинира удобството на традиционния подвижен екран с гъвкавостта на страничното отваряне под различни ъгли, както и електронен визьор с 9.44 милиона точки. Alpha 7R V включва и два слота, съвместими с карти памет CFexpress Type A/SDXC, и изцяло нова система на менюто, която се управлява с докосване и предлага голямо разнообразие от персонализируеми функции.

Alpha 7R V позволява на професионалистите да оптимизират своя работен процес благодарение на обновените възможности за свързване и по-добрата поддръжка. Данните могат да се прехвърлят на висока скорост през Wi-Fi (802.11ac) 2x2 MIMO[xxi] или с кабелна SuperSpeed USB 10Gbps връзка през USB-C® порта. Освен че позволява ефективно снимане от разстояние, както и прехвърляне на файлове със снимки и видео клипове, новите функции за стрийминг през USB поддържат UVC/UAC, което позволява директен стрийминг от фотоапарата дори и с 4K (QFHD) резолюция и аудио.

На база обратна информация от професионалистите в Alpha 7R V е включена подобрено разсейване на топлината за по-продължително време за снимки[xxii], подобрен прахоустойчив и влагоустойчив дизайн[xxiii], издръжлив корпус от магнезиева сплав и други подобрения за максимална надеждност и в най-предизвикателните среди.

Alpha 7R V е съвместим и с новия стъклен протектор за екран VX9529, който запазва чувствителността към допир, като същевременно защитава LCD екрана от зацапвания и пръстови отпечатъци.

 

Разработен устойчиво с мисъл за професионалистите

На всеки етап от жизнения цикъл на продукта са прилагани мерки за намаляване на неговия отпечатък върху околната среда - от етапа на разработка, през доставката на суровини до производство и пакетиране. Sony има за цел да вдъхновява, като дава пример за това как наличните енергия и ресурси могат да се използват възможно най-ефикасно. Тялото на фотоапарата е частично изработено от рециклируема пластмаса, включително SORPLAS™[xxiv]. Също така производството се извършва в завод, който използва възобновяема енергия.

Sony работи за налагането в производството на опаковъчни материали без пластмаса[xxv], които да осигуряват достатъчна защита срещу удар. За опаковъчните торбички на продукта са използвани нетъкани материали с растителен произход.[xxvi]. Всичко това помага да се минимизира неблагоприятното въздействие върху околната среда.

 

Цена и наличност

Новият Alpha 7R V ще бъде наличен през ноември на приблизителна цена на дребно от 8999 лв.

Повече информация за Alpha 7R V можете да намерите тук.

 

Забележки:


[i] Функцията за забързан и забавен каданс Slow & Quick Motion не е налична при запис на XAVC HS 8K видео клипове. [APS-C/S35 Shooting] е фиксирано на позиция [Off]. Зрителният ъгъл е приблизително 1.2x.

[ii] CIPA стандарти. Само вертикални/хоризонтални отклонения FE 50mm F1.2 GM. Шумопотискане при дълга експозиция изкл.

[iii] Фотоапаратът може да не разпознае точно всички посочени обекти във всички възможни условия. В някои случаи обекти, различни от посочените видове обекти, могат да бъдат разпознати погрешни.

[iv] Фотоапаратът може да не разпознае точно всички посочени обекти във всички възможни условия. Наличните настройки за обект са: Human (хора), Animal/Bird (животни/птици), Animal (животни), Bird (птици), Insect (насекоми), Car/Train (коли/влакове) и Airplane (самолети). В някои случаи обекти, различни от посочените видове обекти, могат да бъдат разпознати погрешни.

[v] [Tracking] от менюто. На база усъвършенстван изкуствен интелект, включително машинно самообучение.

[vi] До 8 fps с AF/AE проследяване, когато снимате в режим с изглед на живо. Максималната скорост при серийно заснемане зависи от настройките на фотоапарата.

[vii] Може да възникне известно изкривяване на изображенията, когато се снимат бързо движещи се обекти, при използването на панинг или при друго бързо движение на фотоапарата.

[viii] До 7 fps в режим за серийни снимки “Hi+”. Максималната скорост при серийно заснемане зависи от настройките на фотоапарата.

[ix] Използвана карта памет на Sony CEA-G160T CFexpress Type A.  Режим за серийни снимки “Hi+”. Реалният брой на снимките може да варира в зависимост от условията на заснемане.

[x] Неприложимо за обективи E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS и E 18-200mm F3.5-6.3 OSS LE или за обективи с A-байонет. Функцията за DMF през цялото време не е налична при серийни снимки в AF-C или AF-A режим (с изключение на Lo) или при използване на обектив SEL70200GM в режим AF-C.

[xi] Не се поддържат обективи с A-байонет.

[xii] С възможност за разширение до ISO 50-80 и 40000-102400 за снимки.

[xiii] Условия на изпитването на Sony. Снимки

[xiv] Към обявяването на продукта през м. октомври 2022 г. Налични модели: Alpha 1 и Alpha 7R V

[xv]  Размерът на изображението след комбиниране е приблизително 60.2 милиона (9 504×6 336) пиксела за 4 кадъра и прибл. 240.8 милиона пиксела (19 008 x 12 672) за 16-кадъра.

[xvi] Засича се единствено трептене с честота 100 Hz или 120 Hz. Скоростта на серийното заснемане може да се понижи. Покритието на фазовото засичане на AF е намалено. Заснемането без трептене не е налично при безшумно заснемане, BULB експониране или видео запис.

[xvii] При снимане в Super 35mm при 30p или 24/25p.

[xviii] Лек кроп на изображението в Active Mode. Active mode не е наличен при запис в XAVC HS 8K или при използване на кадрова честота от 120 (100) fps.

[xix] Вижте интернет страницата на Sony за поддръжка за информация относно съвместими обективи: https://www.sony.net/dics/7rm5-s/  За някои обективи може да е необходимо обновяване на софтуера. Ефективността на компенсацията може да варира в зависимост от използвания обектив.

[xx] Движението на екрана може да бъде ограничено, когато към конекторите на фотоапарата има свързани кабели.

[xxi] Wi-Fi® комуникацията се осъществява на честоти 2.4 GHz и 5 GHz. 5 GHz комуникацията може да бъде ограничена в някои страни и региони.

[xxii] Вътрешни изпитвания на Sony с функция [Auto Power OFF Temp.] настроена на [High].

[xxiii] Не се гарантира 100% защита срещу прах и влага

[xxiv] В зависимост от датата на производство SORPLAS™ може да не е използвана за някои от частите.

[xxv] Не се включват материали, използвани за покрития и адхезивни материали.

[xxvi] Не се включват материали, използвани за покрития и адхезивни материали. През определени производствени периоди е възможно да няма наличие на естествени нетъкани материали.