photo1
28.09.2022

Sony разширява Cinema Line с новата 4K Super 35 камера за бъдещите филмови режисьори

photo2 photo3 photo4 photo5

 

С огромно удоволствие Sony представя най-новото попълнение в престижната серия на марката Cinema Line - FX30 (модел ILME-FX30) Новата FX30 е компактна 4K Super 35 кино камера, която предлага много от професионалните функции на Cinema Line, като например Dual Base ISO, Log снимачни режими и импортирарни от потребителя LUTs (Look Up Tables) на цена, която е особено привлекателна за много начинаещи видеографи.

Заедно с новата FX30 Sony представи и две нови карти памет CFexpress Type A – CEA-G320T и CEA-G640T. И двете карти са с голям капацитет и поддържат високи скорости на работа с високи скорости както на прочит, така и на запис.

"Новата FX30 е много добър избор за всички, които желаят да се захванат със снимането на филми," каза Ян Салмон Леганьор, Директор IP&S Маркетинг на Sony Europe. “Тя предлага много от професионалните функции на нашите камери от най-висок клас на цени, които я правят лесно достъпна за всички любители на видео заснемането, независимо от тяхното ниво.” Тази камера е отличен избор за първа камера от нашата серия Cinema Line Cameras."

 

Вашето кино със Cinematic Look

FX30 предлага на всички бъдещи видео оператори възможността да изразят своята кино визия благодарение най-новите системи за видео запис. Тя предлага нов 20.1 мегапикселов APS-C Exmor R™ CMOS сензор (Super 35 формат) със задна подсветка с двойна база ISO (800/2500) за висока чувствителност, ниски нива на шум и 14+ стопа[i] на експозицията. 

ILME-FX30 поддържа различни кодеци за видео запис. Може да снима с параметри 4K Super 35 (16:9) с презапасяване от 6K при скорости до 60fps. ILME-FX30B също ви дава възможност и да снимате с висока кадрова честота, включително с 4K качество при скорост 120fps и с full HD качество при скорост 240fps. И в двата снимачни режима 16:9 можете да снимате с параметри 10-bit 4:2:2, като можете да използвате HDMI Type-A конектор за извеждане на 4K, 16-bit RAW[ii]данни към външен рекордер[iii].

Като всички останали модели от Cinema Line, FX30 предлага Log снимачни режими, като позволява запис в режими Cine El, Cine El Quick и Flexible ISO с S-Log3 гама крива, което означава повече гъвкавост при градиране на цветовете. И трите режима позволяват заснемане на видео и едновременно проследяване с помощта на подходящ LUT за предварителен преглед на крайните кадри. Освен това FX30 предлага и няколко вградени кино изгледа, като S-Cinetone на Sony, и може да се използва за заснемане на отделни кадри. Камерата предлага усъвършенствани възможности за обработка на изображенията благодарение на процесора BIONZ XR, който осигурява естествено градиране и реалистично възпроизвеждане на цветовете.

Създадена да посрещне нуждите на всеки творец

FX30 използва бързия и надежден автофокус на Sony с множество опции за настройки, включително: 

  • Real-time Eye AF (хора, животни или птици[iv])
  • Проследяване в реално време
  • Подробни AF настройки
  • AF Assist[v]

Желаещите повече творческа свобода получават повече възможности за управление, когато използват функцията Focus Map[vi], с която лесно могат да визуализират дълбочината на рязкост, а функцията Breathing Compensation[vii] осигурява стабилен зрителен ъгъл, докато фокусирате. Камерата предлага и ефективна стабилизация за динамични кадри в движение с помощта на режим Active Mode[viii], благодарение на който вградената в тялото 5-осова оптична стабилизация на изображението се синхронизира с времевия код[ix].

FX30 включва и други функции в духа на серията Cinema Line, включително:

  • Нов персонализируем екран на главното меню под формата на списък, от който получавате бърз достъп до най-често използваните функции. 
  • Нов екран в режим на изчакване за филми, с който получавате свободен поглед върху обекта
  • Бутони специално за снимане на видео клипове.

FX30 има допълнителни функции в помощ на творческия процес, като например обработка в постпродукция с помощта на вградения LUT и метаданните от EI.[x] Тези метаданни са налични при използване на  последните версии на апликациите Catalyst Prepare[xi] или Catalyst Browse на Sony. Нов Catalyst Prepare плъгин за Adobe Premiere Pro е пуснат през м. август.

Удобна функционалност в компактно тяло

Компактен и лек, дизайнът на FX 30 е с плоска горна част и резбовани връзки за свързване на аксесоари, благодарение на което можете лесно да снимате от ръка, да улавяте кадри от ниска гледна точка, да окачите върху стабилизираща система или да добавяте аксесоари. FX30 има и XLR дръжка[xii], която може да се използва за улавяне на кадри от нисък зрителен ъгъл, и позволява на операторите да запечатват кристално чисто аудио благодарение на различните аудио входове, включително два XLR аудио вход и 3.5 mm стерео мини жак за 4-канален запис. Външните микрофони могат да бъдат свързани директно към камерата през мултиинтерфейсното гнездо или жака за микрофон. FX30 предлага и вътрешен стерео микрофон за аудио запис.

FX30 и FX30B са оборудвани с два слота за карти памет, съвместими както със CFexpress Type A, така и с SDXC/SDHC карти, за повече и различни изживявания, докато творите зад обектива. FX30 е съвместима и с представените нови карти памет CFexpress Type A с висок капацитет.[xiii]

FX30 предлага не само усъвършенствани работни характеристики, но и изключителна надеждност. Тя разполага с иновативна конструкция, разсейваща топлината за непрекъснат запис в 4K/60p, надеждна мощност за дълги записи и издръжливо шаси от магнезиева сплав. Богатият каталог обективи с E-байонет, микрофони с високи характеристики и други основни компоненти осигурява на авторите на съдържание изключително гъвкави системи, с които те могат да посрещнете всяка своя нужда, възникнала по време на творческия процес.

 

Награди Sony Future Filmmaker Awards

Новата FX30 е идеален избор за тези автори на филми, които обмислят или активно работят по своето участие в Sony Future Filmmaker Awards - голяма нова ежегодна програма с награди за късометражни филми. Спонсорирани от Sony и без такса за участие, наградите имат за цел да дадат гласност на оригиналните гласове от цял свят, които могат да представят една нова гледна точка към визуалния разказ.  За повече информация, посетете: www.sonyfuturefilmmakerawards.com/ 

 

Цена и наличност

Новата FX30 ще бъде налична от края на м. октомври на цени от приблизително 4600лв. Ще се продава от различни упълномощени търговци на Sony в цяла Европа. 

FX30 ви дава пълна творческа свобода, като имате възможност да закупите камерата със или без XLR дръжка.[xiv]

FX30 ще бъде съвместима и с новата версия на Camera Remote SDK (Версия 1.06), комплект софтуерно обезпечение, което позволява дистанционно управление и конфигуриране на камерата.

 

Карти памет CFexpress Type A: CEA-G320T и CEA-G640T

Компактната карта памет с високи характеристики CFexpress Type A CEA-G320T ще бъде налична от м. октомври (CEA-G320T), а карта памет CFexpress Type A CEA-G640T[xv] ще бъде налична от м. декември. В допълнение към вече наличните карти 80GB и 160GB, към линията ще бъдат добавени и карти с голям 320GB и 640GB капацитет[xvi].

Тези карти с голям капацитет поддържат висока операционна скорост с максимална скорост на запис до 700MB/s и гаранция за видео характеристики Video Performance Guarantee VPG400, която предлага надеждни скорости на запис до 400MB/s и позволява заснемане на 4K 120p видео с висок битрейт.

Новите карти с висок капацитет постигат TOUGH спецификации, което означава, че са сертифицирани за водоустойчивост и защита срещу прах, (IP57) и са достатъчно здрави да поддържат стабилно продължителни снимки в различни среди[xvii].

 

Тук можете да намерите различни ексклузивни истории, видеоклипове и интересно ново съдържание, заснето с най-новите фотоапарати на Sony и други техни продукти. Фотографският хъб на Sony за Европа е наличен на 22 езика, като се публикуват новини за продукти и състезания и актуален списък със събития на Sony за всяка държава.

 

За Cinema Line 

Cinema Line е серия камери с кинематографско качество на заснетия материал, усъвършенствано благодарение на дългогодишния опит на Sony в цифровата кинематография, която предлага подобрена функционалност и надеждност в отговор на многото и разнообразни изисквания на творците. Cinema Line включва флагшип моделите цифрови камери VENICE и VENICE 2, които са получили широко признание в кино индустрията за игрални пълнометражни и серийни филми, професионалната камера FX9, която е популярна за документални и театрални продукции, и FX6 за създаване на високо скоростно динамично съдържание. С новото попълнение FX30, най-компактната камера от серията, Sony предлага истински завършена серия продукти с широк набор творчески инструменти, която може да отговори на индивидуалните нужди на различните автори на визуално съдържание. 

 

Забележки:

[i] S-Log3 видео, изпитвания на Sony.

[ii] С наличен избор между кадрови честоти 59.94p / 50p / 29.97p / 25p / 23.98p и цветови пространства

[iii] Поддържаните устройства са, както следва: към м. септември 2022 г., ATOMOS NINJA V и планирана поддръжка монитор-рекордер NINJA V+ HDR.  За повече информация, можете да се свържете с ATOMOS.

[iv] Точен фокус може да не бъде постигнат при определени обекти и в определени ситуации.

[v] Не е налично при използване на SELP1650, SEL18200LE или обективи с  A-байонет.

[vi] Функцията Focus Map не може да се използва при следните условия: Когато правите снимки, когато използвате функцията Focus Magnifier, когато използвате цифрово приближение, по време на стрийминг през USB, когато няма поставен обектив, когато е монтиран обектив с A-байонет и когато използвате SEL16F28. За други обективи, моля използвайте най-новия софтуер за обектива.

[vii] Когато тази функция е включена, могат да настъпят леки промени в зрителния ъгъл и качеството на изображението. Компенсирането на нежеланите колебания във фокуса не е налично за неподдържани обективи, при запис 120/100p, запис в режим S&Q при 120/100p и за фотографии. Ограничена съвместимост на обективите. Моля вижте страницата за поддръжка на Sony за повече информация относно съвместими обективи. https://www.sony.net/dics/breathing/

[viii] Лек кроп на изображението в Active Mode. Препоръчва се настройка “Standard” за фокусни дължини от или над 200 mm. Режимът Active mode не е наличен, когато се записва при честоти на кадъра от 120 (100) fps, включително S&Q.

[ix] За синхронизиране с времевия код е необходимо VMC-BNCM1. За VMC-BNCM1 е важно да се отбележи, че наличността на VMC-BNCM1 (продуктов номер: A-5051-506-A) може да варира в зависимост от страната или региона. За потвърждение на наличност и закупуване, моля посетете следната интернет страница за поддръжка. https://www.sony.net/SonyInfo/Support/

[x] Тези метаданни включват Embedded LUT, стабилизация на изображението, компенсиране на нежеланото изместване, завъртане на камерата и Movie маркировка

[xi] URL на страницата за сваляне на софтуера: https://www.sony.net/disoft/

[xii] FX30B  не включва дръжка XLR-H1. Дръжката XLR-H1 ще бъде налична и като отделен артикул, който ще бъде наличен от пролетта на 2023 г.

[xiii] Новите карти памет CEA-G320T и CEA-G640 CFexpress Type A.

[xiv] FX30B се предлага без XLR дръжка, а модел FX30 се предлага с XLR дръжка

[xv] За да използвате карта памет CEA-G640T със следните камери, софтуерът на камерата трябва да бъде сред посочените по-долу версии. Alpha 1 (Вер.1.31 или по-нова), Alpha 7S III (Вер.2.11 или по-нова) и FX3 (Вер.2.00 или по-нова).

[xvi] 1 GB = един милиард бита. Част от капацитета на тази карта се използва за системни файлове и може да варира.

[xvii] Реалните показатели могат да са различни. На база условията на околната среда и начина на използване. Sony не гарантира защита срещу повреда на записаните данни или на самата карта във всяка ситуация или при всички условия.