photo1
27.07.2021

Sony обяви нов фотоапарат за влогове със сменяеми обективи ZV-E10

photo2 photo3 photo4 photo5 photo6 photo7

 

Sony Electronics представя нов фотоапарат за влогове със сменяеми обективи ZV-E10  за влогъри и автори на видео съдържание

 

Фотоапаратът ZV-E10  APS-C предлага видео и аудио с високо качество и отлични характеристики, функции, специално оптимизирани за влогове и разнообразни възможности за свързване, което го прави идеален избор за авторите на видео съдържание.

Днес Sony Electronics Inc. Представи първия фотоапарат със сменяеми обективи от серията Alpha за влогове, новият ZV-E10 . Разработен изцяло в помощ на влогърите и създаването на влогове, новият фотоапарат комбинира високите технологии на Sony в цифровата фотография за впечатляващо многообразие от приложения със специално разработени функции, оптимизирани за авторите на видео съдържание.

ZV-E10  е изграден върху основата на 24.2-мегапикселов сензор (прибл. бр. ефективни пиксели) APS-C Exmor CMOS и процесор BIONZ X за висококачествени изображения с висока чувствителност, по-детайлно възпроизвеждане на текстурите и красиво, естествено изглеждащо боке. Освен това ZV-E10  включва получилите широко признание функции, разработени конкретно за създаването на влог съдържание и станали любими с популярния цифров фотоапарат ZV-1, включително функцията за дефокусиране на фона “Background Defocus"1, която позволява плавен преход между дефокусиран (боке) и фокусиран фон, и режима за демонстриране на продукти “Product Showcase Setting”2, който позволява фотоапаратът автоматично да пренася фокуса от лицето на обекта към предмета, който се представя.

“Горди сме да представим първия влог фотоапарат със сменяеми обективи на Sony - ZV-E10 , с който да отговорим на растящите нужди на авторите на видео съдържание днес,” каза Ян Чън, вице-президент Решения в цифровата фотография за Sony Electronics Inc. “Новата ZV-E10  комбинира мултифункционалността и отличното качество на изображенията на фотоапаратите с голям сензор и сменяеми обективи с удобни за ползване функции, които са специално разработени за създаване на влогове, което прави този фотоапарат идеалния инструмент в полза на авторите на видео съдържание, които искат да преминат към по-високотехнологични цялостни решения.”

ZV-E10  е с фокусиран върху видеото дизайн в леко тяло (прибл. 343g3) и включва популярния дисплей Vari-angle LCD Screen със странично отваряне, който позволява свързването на външни микрофони в горната част на фотоапарата. Подготовката за снимките е вече по-лесна, а потребителите могат да наблюдават екрана както в селфи режим, така и от висока или ниска гледна точка.

Друга важна характеристика на ZV-E10 , освен дисплея, са няколко други интуитивни функции, които са специално разработени за създаване на влог съдържание, включително нов Still/Movie/Slow and Quick Motion бутон, разположен в горната част на фотоапарата, който позволява на авторите лесно да превключват между желаните режими само с едно докосване.

Новият фотоапарат предлага и усъвършенствани видео характеристики, като 4K и Slow Motion видео с високо качество на картината (FHD 120p). Може да се възползвате от електронната стабилизация на изображението и в режим Active Mode4 за стабилен видео запис дори и при ходене и заснемане от ръка. Освен това усъвършенстваната технология за AF (автофокус) осигурява бърз и прецизен AF с отлични характеристики на проследяване, както и висококачествено аудио за ясен запис на звука.

Влог предизвикателство на Sony

Заедно с това Sony обявява и провеждането на второто Влог предизвикателство на Sony, с което приканва участниците да създадат влог, в който демонстрират нещото, което наистина разпалва техния ентусиазъм. Периодът за кандидатстване започва на 7 юли 2021 г., като могат да участват автори на видео съдържание от цял свят. Вижте пълните условия и правила на конкурса тук.

Разнообразни креативни приложения

Фотоапарат със сменяеми обективи за повече възможности за творческо изразяване

ZV-E10  дава на потребителите повече възможности за творчество и да използват различни обективи спрямо всяка отделна сцена, която искат да заснемат. С голямо разнообразие от съвместими обективи от серията с E-байонет на Sony, потребителите имат възможността да изберат идеалния обектив в зависимост от своята творческа визия

Усъвършенстван автофокус

Водещата в бранша технология за AF на Sony позволява на потребителите да оставят цялата работа по фокусирането на фотоапарата и да се концентрират върху композицията на своя кадър. ZV-E10  включва Fast Hybrid AF и Real-time Eye AF за проследяване в реално време във видео режим5 Real-time Tracking6, което позволява на фотоапарата да следи лицето и очите на обекта за бърз и прецизен автофокус дори при снимки в движение или в трудна среда. Потребителите могат да задават персонализирани настройки на AF, като например скорост на прехода AF Transition Speed и чувствителност към изместване на обекта Subject Shift Sensitivity, което позволява избор между бързо или бавно фокусиране в зависимост от конкретните предпочитания и творческа визия.

Като допълнителна възможност, функцията Touch Focus на ZV-E10  позволява на потребителите да настройват позицията на фокуса за снимки само с докосване на екрана. С едно движение на пръста потребителят може мигновено да смени позицията на фокуса на обект в периферията на изображението.  Функцията е налична както в режим снимки, така и в режим видео.

Аудио с високо качество

Водещите за пазара технологии на Sony позволяват да улавяте с ZV-E10  кристално чист звук, който ясно да улавя гласа на говорещия, благодарение на вградения насочен микрофон с три капсули и включения протектор срещу вятър, който значително намалява шума от вятъра. За още повече аудио възможности ZV-E10  включва цифров аудио интерфейс през мултиинтерфейсното гнездо (MI) и жак за микрофон за свързване на външен микрофон. Добавянето на жак за слушалки позволява на потребителите да свързват слушалки за прецизен контрол върху звуковите записи. Времето на подаване на изходния аудио сигнал може също така да бъде настроено на режим Live или Lip Sync.

Обектът е винаги на първо място

Когато снимате на различни места с резки промени в светлината, можете да сте спокойни, че ZV-E10  автоматично ще коригира експозицията, за да може лицето на обекта да не остане недоекспонирано или преекспонирано, с помощта на оригиналния алгоритъм за приоритет на лицата Face Priority AE (автоматична експозиция), който може да извършва бързи и плавни преходи на AE. По този начин фотоапаратът засича лицето на обекта и настройва експозицията спрямо него, за да се гарантира че лицето е уловено с оптимална яркост, дори когато снимате сцени в селфи режим с контрастни промени в осветлението и дори когато лицето на обекта за момент се извърне под ъгъл спрямо фотоапарата. Фотоапаратът използва и същите високи технологии на възпроизвеждане на цветовете като популярния ZV-1 за оптимизиране на тоновете на кожата за всеки обект както в режим снимки, така и в режим на видеозапис.

Революционни видео функции:

  • Вградена възможност за 4K видео запис чрез прочит на пълните данни от всички пиксели без обединяване (binning)7

  • XAVC S™ кодек с висок битрейт8 с 100Mbps при запис в 4K

  • Slow & Quick Motion9

  • Високоскоростен запис във full HD формат при 120 fps10

  • Функция Interval Shooting11 за зашеметяващи таймлапс видеоклипове12

  • Hybrid Log-Gamma (HDR) 13 / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3

 

Разработен за авторите на видео съдържание

Потребителите могат да работят удобно и лесно със своя нов ZV-E10  благодарение на лесния за хващане захват на тялото и големия MOVIE бутон за запис, който е практично разположен в горната част на фотоапарата.  Когато използвате допълнителен захват с безжично дистанционно управление на фотоапарата (GP-VPT2BT, продава се отделно), е още по-лесно да снимате с една ръка благодарение на удобния достъп до бутоните за приближение и запис и персонализираните бутони. Светлините за запис  също са разположени от предната страна на тялото, така че лесно да разберете кога фотоапаратът записва. По време на запис върху LCD екрана се появява и червена рамка, така че потребителите да могат бързо и лесно да знаят дали записът продължава, докато са зад фотоапарата.

Една от уникалните характеристики на ZV-E10  е бутонът за приближение, който може да управлява както оптичното приближение с моторизирани варио обективи, така и Clear Image приближението с твърди обективи. Когато фотоапаратът се използва с твърд обектив, потребителите могат да приближават обектите без загуба на резолюция на видеоклипа за поддържане на full 4K качество. Потребителите могат също така да избират между 8 настройки на скоростта на приближение за допълнителна творческа свобода.

ZV-E10  включва дълъг живот на батерията с достатъчно капацитет да запише до 125 минути14 или 440 изображени15 при пълен заряд, така че потребителите да могат да записват дълго време без притеснения.  Когато снимате на закрито, може да зареждате и с AC захранване, като например чрез допълнителния AC-PW20AM, за да продължите да записвате без притеснения относно използваната батерия.  Захранване може да бъде осигурено и през USB Type-C® конектор, което позволява захранване на фотоапарата от външни батерии за удължен живот на батерията, когато снимате в движение. За да пестите от батерията на фотоапарата, въртящият се LCD дисплей на ZV-E10  позволява да включите фотоапарата в енергоспестяващ режим Power save16 като го затворите, а снимането започват веднага, щом отворите дисплея.

Стрийминг на живо

ZV-E10  може да се използва и като висококачествена уеб камера или камера за стрийминг на живо, като просто го свържете към PC или смартфон17 за повече мобилност, докато стриймвате, без необходимост от допълнителен софтуер. Тази функция позволява на потребителите да се възползват от изключителното качество на изображенията и кристално чистия звук, които ZV-E10  осигурява, както и от функциите Face Priority AE и Soft Skin Effect по време на стрийминг на живо или видео разговори. ZV-E10  поддържа стандарти, използвани за USB камери като UVC (USB Video Class) / UAC (USB Audio Class). Също така ZV-E10  дава възможност на потребителите да се свържат към захранване през USB кабел по време на самия стрийминг на живо за по-дълго време за работа. За повече удобство потребителите могат да зададат тази функция на някой от персонализираните бутони и да стартират своите записи веднага.

Лесно прехвърляне на файлове и данни

С помощта на мобилното приложение на Sony Imaging Edge Mobile18 потребителите могат да прехвърлят избрани файлове с изображения или видеоклипове към мобилно устройство през Wi-Fi. Тази функция позволява и прехвърлянето на RAW файлове с изображения. След като фотоапаратът се свърже към приложението Imaging Edge Mobile, данните за локацията от файловете могат да бъдат извлечени от мобилното устройство и да бъдат записани. Потребителите могат да прехвърлят файлове от SD карта памет във фотоапарата към смартфон (мобилно устройство) през Bluetooth, дори и ако захранването на фотоапарата е изключено19.

Ексклузивни истории и вълнуващо ново съдържание, заснето на новия фотоапарат, както и информация за други продукти на Sony в областта на цифровата фотография, можете да намерите на www.alphauniverse.com, страница, създадена да образова и вдъхновява всички ценители и клиенти на марката Sony α - Alpha.

Повече информация за ZV-E10 можете да видите ТУК.

Продуктово видео за новия ZV-E10 можете да видите ТУК

Повече информация за Влог предизвикателство на Sony можете да откриете ТУК.

 


1 Background Defocus е името на функцията, зададена по подразбиране на бутон C1. Стойностите на блендата в режими Bokeh Switch Defocus / Clear са както следва. Видеоклипове: [Background Defocus: Defocus] най-широката бленда на обектива; [Background Defocus: Clear] F8-11, която се контролира автоматично между F8 и F11 в зависимост от околната среда. Снимки: [Background Defocus: Defocus] най-широката бленда на обектива; [Background Defocus: Clear] F11. F стойностите не се показват на екрана както за видеоклипове, така и за снимки. Опцията от менюто, която управлява Bokeh Switch, е наречена “Background Defocus”.

2 При включена настройка Product Showcase, в този модел активната стабилизация на изображението остава активна.

3 Включена батерия и карта памет.

4 Кроп на изображението в режим Active Mode. Режимът Active mode не е наличен, когато се записва при честоти на кадъра от 120 (100) fps, включително S&Q.

5 Функцията за проследяване на очи в реално време Real-time Eye AF не е налична за животни в режим на видеозапис.

6 “Tracking” от менюто.

7 При запис в 24p. Със стабилизация на изображението в режим Off/Standard.

8 Необходима е карта памет SDHC/SDXC клас 10 или по-висок за запис на клипове във формат XAVC S. Необходима е карта UHS-I (U3) SDHC/SDXC за 100Mbps

9 Не е възможен запис на звук. Необходима е карта SDHC/SDXC клас 10 или по-висок.

10 За заснемане на видеоклипове във формат XAVC S е необходима карта SDHC/SDXC клас 10 или по-висок. За 100 Mbps запис е необходим клас на UHS скорост 3 или по-висок. Кадровата честота е 1-120fps (NTSC) или 1-100fps (PAL). 

11 По време на серийно заснемане през интервал не е възможно използването на Wi-Fi

12 Създаването на таймлапс видеоклипове е възможно от PC

13 Свържете този продукт със съвместим с HDR (HLG) телевизор Sony през USB кабел, за да възпроизведете HDR (HLG) видеоклипове

14 Продължителност на снимачното време за видеоклипове

15 CIPA стандарти.

16 При този модел, независимо от ориентацията на дисплея (обърнат навътре или навън), можете да снимате веднага, щом отворите дисплея.

17 Операционната система на вашия компютър или смартфон трябва да е съвместима с UVC/UAC, за да използвате тази функция. Сред различните модели смартфони, тази функция е преминала проверка с Xperia 1 II и Xperia 5 II (необходима е последна версия на фърмуеъра) за версии Android™ 11 или по-нови (към м. май 2021 г.) Съвместимостта с други модели смартфони зависи от спецификациите на производителя. За свързване на оборудването с USB Type-C порт могат да се използват USB кабели и/или терминални адаптери, които се продават отделно на пазара.

18 Необходимо е приложението Imaging Edge Mobile версия 7.5.1 или по-нова.

19 Опцията за свързване при изключено захранване “Power off connection” от настройките на фотоапарата за свързване със смартфон трябва да бъде настроена на ON, а фотоапаратът и смартфонът трябва да бъдат сдвоени през Bluetooth.